Στα «χαρακώματα» ESL με FIFA-UEFA: Τις πάει στα δικαστήρια για μονοπώλιο

Έχει ακόμη πολλά επεισόδια η κόντρα της ESL με τις FIFA και UEFA, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα των Financial Times.
 

Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους δεν έχουν καμία διάθεση να πετάξουν «λευκή» πετσέτα στο ρινγκ και κινούνται νομικά κατά των UEFA και FIFA,

τις οποίες κατηγορούν για παραβίαση  των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι προσπαθούν μέσω νομικών «παραθύρων» να βρουν τρόπο να «σπάσουν», όπως αναφέρουν, το μονοπώλιο τους που εμποδίζει τη δημιουργία άλλων διοργανώσεων.

Τι θα κερδίσουν απ' αυτή τη νομική διαδικασία; Βάσει της εκτίμησης των Financial Times, η νίκη των τριών θα επιτρέψει στις ομάδες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών δεδομένων στις διοργανώσεις που συμμετέχουν.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η ισπανική εταιρεία «Α22» που εκπροσωπεί τις τρεις ομάδες, θα αιτηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κρίνει αν η UEFA μπορεί να ενεργεί ως ικανός ρυθμιστής ρίχνοντας «καμπάνες» στους συλλόγους. Βάσει, μάλιστα, του εγγράφου, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της εφημερίδας, η ESL κατηγορεί παγκόσμια και ευρωπαϊκή ομοσπονδία για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης τους.

«Σε αντίθεση με άλλες αγορές αθλητικών αγώνων, η UEFA και η FIFA διατηρούν και υπερασπίζονται σθεναρά μια μονοπωλιακή θέση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που αντίκειται στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, παρά τις προσπάθειες άλλων παικτών να εισέλθουν στην αγορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Επίσης σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, στόχος της ESL είναι να καθοριστεί εάν η UEFA και η FIFA ενεργούσαν σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού και εάν μπορούσαν να «αποκλείουν νόμιμα τον ανταγωνισμό σε μια αγορά που αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ».

Εκείνο, βέβαια, που προξενεί μεγάλη εντύπωση, είναι ότι στην επιχειρηματολογία της η «Α22» ισχυρίζεται ότι «η  UEFA δομεί τις διοργανώσεις της προς όφελος συλλόγων μεγάλων χωρών και ομάδων "κρατικής υποστήριξης"». 

Τι απαντά η UEFA

Από την πλευρά της η UEFA απαντά ότι «ο διττός ρόλος των οργάνων διοίκησης του αθλητισμού εγκρίνεται και αναγνωρίζεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Και συμπληρώνει ότι «αυτός ο συνδυασμός ρόλων συμβάλλει στη διασφάλιση της δίκαιης, συνεκτικής και ολιστικής θετικής ανάπτυξης του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Οι προκλήσεις σε αυτό το μοντέλο που επιδιώκουν επί του παρόντος ορισμένες ελίτ ποδοσφαιρικές ομάδες και οι χορηγοί τους είναι εγωιστικές. Αποτελούν κίνδυνο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοσύστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα