Σπάνια παρθενογένεση απο το φίδι με την κίτρινη κοιλιά

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, ένα θηλυκό φίδι του νερού με κίτρινη κοιλιά στο Μιζούρι αναπαρήγαγε από μόνο του, σε μια σπάνια περίπτωση που ονομάζεται «παρθενογένεση».

Ειδικοί στο Κέντρο Διατήρησης της Φύσης στο Μιζούρι ανέφεραν πως το φίδι αναπαρήγαγε από μόνο του το 2014 και ξανά αυτό το καλοκαίρι. Το φίδι, ζει στην αιχμαλωσία, χωρίς ένα αρσενικό φίδι μαζί του, για σχεδόν οκτώ χρόνια. Ο υπεύθυνος για την φροντίδα του ζώου βρήκε φρεσκοβγαλμένες μεμβράνες τον Ιούλιο.

Ο ερπετολόγος Jeff Briggler είπε πως οι παρθένες γεννήσεις είναι σπάνιο φαινόμενο αλλά μπορούν να συμβούν σε κάποια είδη, μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται «παρθενογένεση». Συμβαίνει σε ορισμένα έντομα, ψάρια, αμφίβια, πουλιά και ερπετά όπως τα φίδια, αλλά όχι στα θυλαστικά.

Παρθενογένεση είναι το φαινόμενο της γονιμοποίησης χωρίς τη σύλληψη από το αντίθετο φύλο. Τα αυγά που αναπτύχθηκαν δεν είναι παραγωγή της συνήθους διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει γενετική ανάμειξη από ένα αρσενικό. Προκαλείται όταν τα κύτταρα γνωστά και ως «πολικά σωμάτια» συμπεριφέρονται σαν σπέρμα.

Σύμφωνα με το Κέντρο, δεν υπάρχουν αρχειοθετημένες περιπτώσεις παρθενογένεσης από το φίδι του νερού με την κίτρινη κοιλιά. Όπως και άλλα φίδια του νερού, αυτά τα είδη γεννούν για να ζήσουν.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ, ένας καθηγητής βιολογίας και ειδικός στα φίδια στο Πανεπιστήμιο Αβίλα, στο Κάνσας, είπε πως το τυφλό φίδι Μπραχμίνη, είναι το μόνο γνωστό φίδι που καθημερινά αναπαράγει χωρίς την συνδρομή ενός αρσενικού φιδιού.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανόν να φύλαξε σπέρμα από την περίοδο που πέρασε στην άγρια ζωή. Ο Μισέλ Ράντεκερ, ένας φυσιολάτρης που εργάζεται στο Κέντρο, δήλωσε πως οκτώ χρόνια είναι πάρα πολλά για κάτι τέτοιο. Ο Πάουελ συμφώνησε, λέγοντας πως ένα θηλυκό φίδι ως συνήθως δεν μπορεί να φυλάξει σπέρμα για περισσότερο από ένα χρόνο, αν και υπάρχουν περιπτώσεις επιτυχούς φύλαξης σπέρματος για τρία χρόνια.

Πηγή - theguardian

Keywords
Τυχαία Θέματα