Σώζουν το πορτοφόλι... αλλά απειλούν την υγεία: O αόρατος εχθρός σε κάθε σπίτι

Μια αποκαλυπτική μελέτη εξέτασε διαφορετικούς τύπους μπουκαλιών και μέτρησε τις μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFUs) - τον αριθμό των ζώντων μικροβίων σε μια επιφάνεια - σε καθένα από αυτά.

Πιο συγκεκριμένα αποκάλυψε δύο τύπους βακτηρίων: αρνητικά κατά Gram βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις οι οποίες γίνονται όλο και πιο ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, και βάκιλους, ορισμένοι τύποι των οποίων μπορούν να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Τα καπάκια με στόμιο και βιδωτό καπάκι περιείχαν τα περισσότερα βακτήρια από όλα τα μπουκάλια νερού, το καθένα από 30 εκατομμύρια CFUs

αρνητικών κατά Gram βρακτηριών.

Κατά μέσο όρο, ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού είχε 20,8 εκατομμύρια CFUs βακτηρίων, δηλαδή... 40.000 φορές περισσότερα από ένα κάθισμα τουαλέτας (515 CFUs).

Τα μπουκάλια ήταν επίσης 14 φορές πιο βρώμικα από τα μπολ των κατοικίδιων ζώων και είχαν πέντε φορές περισσότερα βακτήρια από ένα ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Επιπλέον, οι ερευνητές με δείγμα 1.000 Αμερικανούς μελέτησαν τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των καταναλωτών σε μπουκάλια νερού. Διαπίστωσαν ότι το 42% των ανθρώπων καθαρίζει τα μπουκάλια νερού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το κάνει μόνο... μερικές φορές το μήνα.

Σημειώνεται πως ξεχωριστή έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μελέτησε το νερό της βρύσης που είχε αποθηκευτεί σε δημοφιλείς τύπους μαλακών πλαστικών επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών για 24 ώρες.

Εντόπισαν περισσότερες από 400 διαφορετικές ουσίες από το πλαστικό του μπουκαλιού και πάνω από 3.500 ουσίες που προέρχονται από το σαπούνι του πλυντηρίου πιάτων.

Πηγή: healthnews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα