Ορθάνοιχτες για τους εποίκους οι πύλες των οδοφραγμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Γεμάτος γκρίζες ζώνες και παγίδες πίσω από τις γραμμές είναι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής.

Η υπόθεση του Τούρκου έποικου ο οποίος φέρεται να διακινούσε όπλα στις ελεύθερες περιοχές, φέρνει το προσκήνιο το γεγονός ότι οι πύλες των οδοφραγμάτων είναι ορθάνοιχτες, για τους Τούρκους εποίκους, αρκεί να είναι παντρεμένοι με κατόχους Κυπριακής υποκοότητας. Ελληνοκύπριους ή Τουρκοκύπριους.

Διαβάστε επίσης: Έριξαν πέτρες κατά βαν κινητής κάμερας στη Λεμεσό

Βάσει ενημέρωσης, από το Υπουργείο Εσωτερικών, «η

διέλευση των προσώπων διέπεται από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και τoν κώδικα για την εφαρμογή του. Από τα οδοφράγματα μπορούν να περάσουν οι Τουρκοκύπριοι με τα μέλη των οικογενειών τους, δηλαδή παιδιά και συζύγους, ανεξαρτήτως εάν οι σύζυγοι είναι έποικοι».

Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες ή  ίσως χιλιάδες έποικοι, να διακινούνται ανενόχλητοι στις ελεύθερες περιοχές.

Αμέτρητα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός, δίδει αυτό το δικαίωμα σε πρόσωπα, που εισέρχονται και διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα.

Το ζήτημα, το οποίο διαχρονικά πέφτει στα χαμηλά, αναδείχθηκε και το 2019 όταν το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια σειρά τροποποιήσεων στον κώδικα εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Η απόφαση προνοούσε «να απαγορεύεται η διακίνηση προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, όλων των υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι αφίχθηκαν από παράνομο σημείο εισόδου είτε αυτό είναι λιμάνι, είτε αυτό είναι αεροδρόμιο».

Διαβάστε επίσης: «Πυρά» ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Ερντογάν: «Θα έπρεπε να σιωπάς και να ντρέπεσαι»

Επίσης προνοείτο προώθηση νομοσχεδίων που θα αφορούσαν την παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία και την επιβολή ποινών και διοικητικών προστίμων για το θέμα της εισόδου ή της εξόδου από μη εγκεκριμένα από τη Δημοκρατία σημεία».

Παρά ταύτα από την τροποποίηση εξαιρέθηκαν τα μέλη οικογένειας Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα