"Σιωπηρή συμφωνία Μακαρίου-ΗΠΑ–Απόρρητη ως σήμερα η δραστηριότητα"

Το ιστορικό της ύπαρξης του ελικοδρομίου στις Βρετανικές Βάσεις που φέρεται να ήταν η βάση των Αμερικανών στην Κύπρου παρουσίασε ο Ανδρέας Πενταράς.
Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο πρώην επικεφαλής της ΚΥΠ ξεκαθάρισε αρχικά πως δεν μιλά ως πρώην επικεφαλής ΚΥΠ αλλά τοποθετεί πράγματα που ήδη έχουν δει το φως

της δημοσιότητας.

Τοποθέτηση για το ζήτημα έκανε το βράδυ της Πέμπτης και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Η εικόνα δορυφόρου δείχνει πίστα ελικοπτέρων που κατασκευάστηκε μέσα δεκαετίας ‘ 60. Τότε ήταν που έγινε μια συμφωνία μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και των ΗΠΑ για να χρησιμοποιούνται από τις ΒΒ τα κατασκοπευτικά U2. Για την υποστήριξη αεροσκαφών έπρεπε να εγκατασταθούν βοηθητικές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και ελικόπτερα», ανέφερε ο κ.Πενταράς.

Ο κ.Πενταράς ανάγνωσε απόσπασμα από το βιβλίο «Το λάθος άλογο» του Λώρενς Στερν το οποίο κάνει αναφορά στο θέμα. «Από την εποχή της κρίσης στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Αρχιεπίσκοπος είχε εγκαθιδρύσει σχέσεις αδιατάρακτης κατανόησης με την Ουάσιγκτον. Είχε συμφωνήσει σιωπηρά (απόρρητο που ισχύει μέχρι σήμερα), τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα U2 να χρησιμοποιουύν την αγγλική κυρίαρχη βάση στο Ακρωτήρι για να υπερίπτανται στην Μέση Ανατολή».

«Για όλα τα μέσα τα οποία επιχειρούν από τις ΒΒ έχουν γνώση οι αρμόδιες αρχές της ΚΔ κάθε μέρα. Εξ’ όσων γνωρίζω, η αρμόδια αρχή της ΚΔ η οποία ευθύνεται γι’ αυτά τα ζητήματα, ενημερώνει τους αρμοδίους με απόρρητο έγγραφο σε καθημερινή βάση για το τι υπάρχει σ’ όλα τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς ο κ.Πενταράς να απαντήσει αν υπάρχει ένα τέτοιο απόρρητο κρατικό έγγραφο, ανέφερε ότι ο αριθμός των ελικοπτέρων δεν είναι ο ίδιος καθημερινά. Αυτό που έγινε το 2013, αυξήθηκε απλά ο αριθμός των ελικοπτέρων.» Η αύξηση μπορεί να μην έγινε σε μια μέρα αλλά σ’ ένα μήνα. Αυτές είναι ασήμαντες λεπτομέρειες για να ενημερώνεται ο Πρόεδρος».

Σε διευκρίνιση για το ότι δεν είναι ασήμαντο το ότι η ΚΔ συναινεί στο να χρησιμοποιήσει άλλη χώρα τις ΒΒ, ο κ.Πενταράς ανέφερε ότι από την στιγμή που υπάρχει μια συμφωνία και αυτή η συμφωνία δεν καταγγέλλεται, τότε όλες οι Κυβερνήσεις, ακολουθούσαν την «σιωπηρή» συμφωνία Μακαρίου για την οποία δεν γνωρίζουμε τι προβλέπει και αν είναι γραπτή ή προφορική. Οι απόρρητες συμφωνίες, συνήθως γίνονται προφορικά. Μέχρι σήμερα, αυτή η δραστηριότητα των ΗΠΑ, τηρείται απόρρητη, είπε ο Ανδρέας Πενταράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σιωπηρή, Μακαρίου#45ΗΠΑ–ampquotΑπόρρητη,siopiri, makariou#45ipa–ampquotaporriti