H Eλλάδα καταθέτει το αίτημα παράτασης δανειακής σύμβασης

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το πρωί το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στο βρετανικό Sky News.

Εντατικές διαβουλεύσεις διεξάγονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες επί του κειμένου της αίτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το αίτημα

της Αθήνας, θα συνοδεύεται και από κοστολογημένα μέτρα, όπως παγίως ζητά η πλευρά των δανειστών.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι «το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί».

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε «καλή είδηση» την απόφαση της Αθήνας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν το αίτημα και κυρίως τα μέτρα με τα οποία θα συνοδεύεται.

Πηγή της Ευρωζώνης δήλωσε ότι αν υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, τότε σήμερα θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης και αύριο το Εurogroup, προκειμένου να αναλυθεί προσεκτικά το ελληνικό αίτημα.

Αισιόδοξος ο Βαρουφάκης

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.Όλες οι ενδείξεις, είπε, είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη, που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup.

Σόιμπλε: Περιορισμένα τα περιθώρια διαπραγματεύσεων

Υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι μέλημα όλων πρέπει να είναι η σταθερότητα της Ευρώπης.

«Τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Εμφανίστηκε, ωστόσο, γενικά αισιόδοξος για λύση των προβλημάτων.

«Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε! Επιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε, στο μεταξύ, να συνεχίσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αυξήσει το όριο του ποσού το οποίο μπορεί να αντληθεί στα €68,3 δις.

Προτροπές Υπουργού Οικονομικών ΗΠΑ προς ΕλλάδαΣε μια άλλη εξέλιξη, προς την Ελλάδα στρέφει το βάρος των προτροπών της η Ουάσιγκτον, για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην Ευρωζώνης.Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους της. Ο κ. Λιου σημείωσε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες στην Ελλάδα, ότι η αβεβαιότητα δεν είναι καλή για την Ευρώπη και ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος.Παράλληλα προέτρεψε την Ελλάδα να βρει μια εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, για να οικοδομήσει πάνω στα θεμέλια που υπάρχουν για την προώθηση της ανάπτυξης και της μεταρρύθμισης.Ο κ. Λιου είπε οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη, “ενθαρρύνοντας συγκεκριμένη πρόοδο στις επόμενες ημέρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα