Σήμερα αποφασίζεται η ημερομηνία πρόωρων «εκλογών»

Το απόγευμα θα συζητηθεί στην «επιτροπή νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων» της «βουλής» το θέμα της ημερομηνίας που θα διεξαχθούν οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές», με τη σχετική πρόταση να συζητείται στις 13 Νοεμβρίου στην ολομέλεια, όπου και θα αποφασισθεί εάν θα είναι στις 7 Ιανουαρίου ή όχι.


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά την έγκριση και από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη εβδομάδα της τροποποίησης του «νόμου για εκλογές και δημοψηφίσματα», πλέον ολόκληρη η περιοχή στα

κατεχόμενα θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια και θα μπορούν οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν και τους 50 υποψηφίους που θέλουν για «βουλευτές». Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: Λευκωσία 16, Αμμόχωστος 13, Κερύνεια 10, Μόρφου 4, Τρίκωμο 5, Λεύκα (που έγινε προσφάτως «επαρχία) 2.

Η νέα «νομοθεσία» υποχρεώνει τα πολιτικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στις «βουλευτικές εκλογές» να έχουν ποσόστωση 30% για τις γυναίκες.

Στο μεταξύ, τα κόμματα έχουν εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και δέχονται αιτήσεις ή εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψηφίους που θέλουν να κατέλθουν στις «εκλογές». Το κόμμα Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για γυναίκες υποψηφίους στις «επαρχίες» Λευκωσίας, Κερύνειας και Τρικώμου παρατάθηκαν μέχρι το απόγευμα σήμερα. Το ΚΕΕ ανακοίνωσε, επίσης, ότι στις 9 Νοεμβρίου θα καθορίσει τη σειρά των υποψηφίων του και στις 18 του μήνα την τελική λίστα των 50 υποψηφίων που θα εγκρίνουν τα μέλη του. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΕΕ ο πρόεδρός του, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν έχει το δικαίωμα να ορίσει 8 αριστίνδην υποψηφίους.

Στο ΡΤΚ, αιτήσεις για υποψηφίους θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Η κομματική βουλή, το ανώτατο όργανο του ΡΤΚ, θα συνέλθει στις 10 του μηνός για να αξιολογήσει τις αιτήσεις και στις 18 Νοεμβρίου θα οριστικοποιηθούν οι 50 του κόμματος από τα μέλη του σε ειδική εκλογική συνέλευση. Η τελετή παρουσίασης των υποψηφίων έχει οριστεί για τις 25 Νοεμβρίου. Η κομματική βουλή του ΡΤΚ έχει δικαίωμα να ορίσει 10 αριστίνδην, ενώ το κόμμα έχει ποσόστωση έως και 40% για τις γυναίκες.

Στο Δημοκρατικό κόμμα συνεχίζονται οι αιτήσεις των υποψηφίων, αλλά δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες που αφορούν την εσωκομματική διαδικασία, ενώ αναμένεται να υπάρξουν δυσκολίες όσον αφορά την ποσόστωση των γυναικών. Η Γ.Γ. του ΔΚ, Αφέτ Οζτζιαφέρ δήλωσε ότι περιμένουν την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

Το ΚΚΔ άρχισε να δέχεται αιτήσεις από υποψηφίους την 1η Νοεμβρίου και μετά τον καθορισμό της ημερομηνίας των «εκλογών» θα ανακοινώσει πότε η διαδικασία υποβολής θα τερματισθεί. Αυτή την εβδομάδα, το ανώτατο κομματικό όργανο θα καθορίσει την ημερομηνία που θα βάλει στη σειρά τους υποψηφίους και μαζί με αυτούς θα ανακοινώσουν το «προεκλογικό μανιφέστο».

Στο κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, η υποβολή υποψηφίων θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου και η διαδικασία είναι κοινή με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος με το οποίο κατέρχονται μαζί, κατόπιν υπογραφής και σχετικού πρωτοκόλλου, στις «βουλευτικές».

Στο κόμμα του Λαού, η υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» και ακολούθως θα γίνει η τελικά διαδικασία επικύρωσης από τα κομματικά όργανα.

Στο κόμμα Αναγέννησης θα γίνει καταστατικό συνέδριο στις 19 Νοεμβρίου και γι’ αυτό η υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 8 του μηνός.

Να σημειωθεί ότι το ΚΕΕ, το ΔΚ, το κόμμα του Λαού και το κόμμα Αναγέννησης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους, έχουν το ποσό των 500 ΤΛ (125 ευρώ περίπου) για την υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.

Στο Εθνικιστικό Δημοκρατικό κόμμα του Μπουράι Μπουσκιουβουτσιού η υποβολή αιτήσεων θα αρχίσει μεθαύριο, Τετάρτη, και θα κρατήσει 10 μέρες.

Το κόμμα Νέα Κύπρος, όπως κάνει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν θα κατέλθει στις «βουλευτικές εκλογές». Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει και το Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου εάν θα κατέλθει στις «εκλογές» ή όχι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα