Σημαντικό το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα

Μεγάλη σημασία θα έχει η επόμενη ημέρα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα, καθώς αν το αποτέλεσμα ενισχύσει τα δεξιά κόμματα, τα οποία δεν συμφωνούν με μια ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, ενδεχομένως οι διαπραγματεύσεις να επηρεαστούν.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», ο διεθνολόγος και ακαδημαϊκός ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ανέφερε ότι τα δύο δεξιά κόμματα που «κυβερνούσαν» το ψευδοκράτος μέχρι τώρα ήταν ενάντια σε μια ομοσπονδιακή λύση, γεγονός που ενίοτε δυσκόλευε

τον Μουσταφά Ακιντζί.

Διευκρίνισε δε ότι τα κόμματα που στηρίζουν την ομοσπονδία στα κατεχόμενα ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς.

«Το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό έχει να μας πει κάτι και για την επόμενη εκλογή του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που είναι σε δύο χρόνια», ανέφερε επισημαίνοντας ότι αυτές οι κάλπες αποτελούν εν πολλοίς τον προπομπό της νέας ηγεσίας της κοινότητας το 2020.

Πάντως, λίγα μόλις 24ωρα πριν στηθούν οι παράνομες κάλπες στα κατεχόμενα, όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια «κυβέρνηση» συνασπισμού.

Πρωταγωνιστές αναμένεται να είναι δυο μεγάλα κόμματα του χώρου της Δεξιάς, όπως το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και από την Αριστερά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Όπως τόνισε, ο κ. Κιζίλγιουρεκ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει αυτόνομη «κυβέρνηση», αλλά το πρώτο κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες ώστε να φτιαχτεί συνασπισμός.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά βλέπουμε το Λαϊκό Κόμμα το οποίο κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογές», είπε προσθέτοντας ότι αναμένεται να υπάρξει έκπληξη, είτε θετική είτε αρνητική, καθώς ο πρόεδρός του ισχυρίζεται ότι θα κατακτήσει την πρωτιά με τον ίδιο να εκτιμά ότι θα καταλάβει την τρίτη θέση.

Παράλληλα, τόνισε, ότι για πρώτη φορά κατεβαίνει σε εκλογές ένα κόμμα Τούρκων εποίκων, το Κόμμα της Αναγέννησης, το οποίο διεκδικεί την είσοδο στη Βουλή.

«Έχει επίσης μεγάλη σημασία το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν πολλές γυναίκες γιατί τα κόμματα αναγκαστικά θα πρέπει να έχουν 30% υποψήφιες γυναίκες», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η κάλπη θα επηρεάσει την σχέση του ψευδοκράτους με την Άγκυρα, ο κ. Κιζίλγιουρεκ απάντησε «μάλλον όχι».

«Έτσι κι αλλιώς αυτοί που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα, αν συνεχίσουν να κυβερνούν θα εφαρμόσουν μια πολιτική ανάλογα με το τι ζητάει η Άγκυρα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην πολιτογράφηση των εποίκων. Ακόμα και αν έρθουν τα αριστερά κόμματα στην εξουσία δεν θα έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση, γιατί η εξάρτηση της κοινότητας από την Άγκυρα είναι δομική και δεν αλλάζει εύκολα. Όμως, σίγουρα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς την αντίσταση σε κάποιους τομείς, όπως οι θρησκευτικές παρεμβάσεις», είπε.

Επεσήμανε δε ότι, στον τομέα της πολιτογράφησης Τούρκων εποίκων, τα αριστερά κόμματα προσπαθούν να πολιτογραφήσουν όσο το δυνατό λιγότερους, στρεφόμενα κατά της εν λόγω πρακτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα