"Φωτιά" άναψαν οι δηλώσεις Αναστασιάδη για την ΑΟΖ

Εσκεμμένη παραποίηση, διαστρέβλωση και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων βλέπει ο Νίκος Αναστασιάδης πίσω από τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης με φόντο την τοποθέτησή του περί ΑΟΖ Κατεχομένων.

Σύμφωνα με όσα είπε: προς ανάδειξη της τουρκικής αντιφατικότητας και υποκρισίας πρόσθεσα δεικτικά: Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/Κ σε μια ‘ανεξάρτητη οντότητα’ τότε θα

πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ‘αποκλειστική οικονομική ζώνη’ της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Για να προσθέσω πως αυτό είναι θέση της Τουρκίας, λέγοντας επί λέξη: «Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».

Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, υποστηρίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και οι Τουρκοκύπριοι.

Συνεπώς οι όποιες απειλές της Τουρκίας δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

«Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (υπονοώντας τους Τούρκους) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατίας ή υπαρκτή την ‘τ/κ δημοκρατία’», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι στην δήλωσή του παρουσίασε τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει να αντιμετωπίσει καμιά απειλή δοθέντος ότι προχωρεί στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε έγινε προσπάθεια μέσω του συγκεκριμένου θέματος να περιοριστεί η σημασία της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία.

Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσαν εκ νέου ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των επιτελείων των ανθυποψηφίων του και των κομμάτων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια παντελώς λανθασμένη και επικίνδυνη δήλωση», υποστήριξε ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχει δικαίωμα, ο απερχόμενος Πρόεδρος να θέτει ρητορικά ερωτήματα και να τα απαντά με τρόπο που οδηγεί σε επικίνδυνες και καταστροφικές περιπέτειες την Κυπριακή Δημοκρατία», τονίζει ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι ο λόγος ενός πολιτικού ηγέτη πρέπει να είναι ξεκάθαρος και σαφής. Ιδιαίτερα όσον αφορά σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Ο απερχόμενος Πρόεδρος αντί να απολογηθεί για μια επικίνδυνη θέση που εξέφρασε συνεχίζει να επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».

Την ίδια ώρα, «η Κυπριακή Δημοκρατία νόμιμα και επιτυχώς εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επισημαίνει το επιτελείο Αναστασιάδη.

Από την άλλη πλευρά, το επιτελείο Λιλλήκα αναφέρει ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν είναι δικοινοτικό.

«Ο Πρόεδρος έπρεπε να διευκρινίσει εξ αρχής το γλωσσικό του ολίσθημα και όχι για δύο μέρες οι συνεργάτες του να προσπαθούν να το δικαιολογήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του επιτελείου Λιλλήκα Κωνσταντίνος Ζένιος.

Την ίδια ώρα ο Πρέδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με την σημερινή του δήλωση ήταν ξεκάθαρος, απόλυτος και θεωρούμε πως πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στην περαιτέρω συζήτηση ενός ανύπαρκτου θέματος».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να παραδεχτεί το λάθος του και να απολογηθεί. Αντί τούτου επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από ερμηνείες και στην προσπάθεια του να δικαιολογηθεί επιβεβαιώνει τα όσα έχουμε πει τις τελευταίες μέρες».

Σε γραπτή δήλωση, το ΔΗΚΟ τονίζει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε τις θέσεις, ούτε τις προθέσεις του.

«Εάν επανεκλεγεί, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της υποθήκευσης του μέλλοντος του Κυπριακού Ελληνισμού στις ορέξεις της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα