«Σήμα κινδύνου» από Κομισιόν για FIR Λ/σιας

Για σοβαρό κίνδυνο στην αεροπορική ασφάλεια στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Λευκωσίας κάνει λόγω η Κομισιόν στην έκθεση πρόοδου για την ενταξιακή της πορεία της Τουρκίς.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο αναφέρεται ότι "η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των κέντρων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην Τουρκία και στην Κύπρο εξακολουθεί να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αεροπορική ασφάλεια στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Λευκωσίας''.

''Μια επιχειρησιακή λύση

πρέπει να βρεθεί επειγόντως για την επίλυση αυτού του ζητήματος ασφάλειας", σημειώνει η Κομισιόν.

Καταγράφει ωστόσο ότι "δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις αερομεταφορές ή στους τομείς των αεροσκαφών και η ικανότητα της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας δεν συμβαδίζει με το μέγεθος και την ανάπτυξη του τουρκικού τομέα πολιτικής αεροπορίας".

Ωστόσο, πηγές καλά ενημερωμένες για το ζήτημα που μίλησαν στο SigmaLive, ανέφεραν αρχικά ότι δεν τίθεται ζήτημα κινδύνου για οποιοδήποτε ατύχημα λόγω της μη επικοινωνίας.

Αυτό που τονίσθηκε είναι η ειδική μελέτη του 2015 που έγινε από διεθνή φορέα για σκοπούς παρακολούθησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και αναφέρει ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αποτέλεσμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την υιοθέτηση της θέσης αυτής και στη φετινή έκθεση προόδου.

Ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι αυτό που προέχει είναι από την μια η προσπάθεια των Τ/κ να παρέμβουν στη δουλειά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας ένα FIR που στην ουσία δεν υπάρχει. Από την άλλη σημαντικό ζήτημα είναι η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία που έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μην αποστέλνονται στοιχεία πτήσεων.

Διαβάστε εδώ σχετικά: "Καμπάνα" Κομισιόν σε Τουρκία για Κύπρο και ενταξιακή πορεία

Keywords
Τυχαία Θέματα