Σφοδρά ενοχλημένος για χαλούμι ο Κ.Ε.: «Ρεζίλι, γκάφα, αυτοχειρία»

Φανερά ενοχλημένος για την υπόθεση με το χαλούμι εμφανίστηκε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλο και παραδέχτηκε ότι δεν γίναμε απλώς ρεζίλι, αλλά το θέμα, όπως σημείωσε, είναι να μην γίνει εθνική ζημιά.

«Είναι προφανές, έχουν γίνει τραγικά λάθη και παραλείψεις τα οποία πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η έρευνα πρέπει να πάει μέχρι τέλους σε ό,τι αφορά την απόδοση των ευθυνών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε:

«Διαβάζοντας την απόφαση του δικαστή, υπάρχουν μέσα διαπιστώσεις πολύ – πολύ γλαφυρά διατυπωμένες οι οποίες είναι πραγματικά οδυνηρές για το τι έχει γίνει. Δηλαδή ήταν μια υπόθεση αυτοχειρίας σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της χώρας μας».

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι πρωτοφανές και εκκωφαντικής ανευθυνότητας αυτό που έγινε». Σε άλλο σημείο, ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για «γκάφα» και τραγική εξέλιξη.

Για τις αναφορές της Ρωσίας

Ο κ. Προδρόμου σχολίασε τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας και τις πρόσφατες δηλώσεις της Μόσχας περί μέτρων που θα λάβει σε περίπτωση συσσώρευσης στρατιωτικών δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι Κύπρος έχει συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική και προσανατολισμό, ο οποίος είναι αυτός της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. έχει στενότατη σχέση με το ΝΑΤΟ, σημείωσε. «Την άμυνα της Ευρώπης τη διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή η συνεργασία. Είναι και ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, άσχετα αν η Κύπρος μέχρι τώρα δεν έχει γίνει μέλος», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί η Κύπρος δεν έγινε μέλος του Συνεταιρισμού ενώ ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Αναστασιάδη το 2013, δήλωσε ότι αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμμετοχή μας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), ενδεχομένως να αποκτά μεγαλύτερη σημασία από τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι, εάν γίνεται λόγος για στρατικοποίηση, αυτή τη στιγμή βοά η πολιτική της στρατικοποίησης για όλες τις διεθνείς πτυχές στην Ανατολική Μεσόγειο από την ίδια την Τουρκία.

Διαμαρτυρηθήκαμε για τους S – 400;

Ο κ. Προδρόμου ρωτήθηκε, επίσης, αν τελικά, εκτός από τη διαμαρτυρία μας προς τους Ρώσους για τις πρόσφατες δηλώσεις και τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκιγιου, θέσαμε ζήτημα και για τους S – 400 που προτίθεται η Μόσχα να πουλήσει στην Άγκυρα.

Ο ίδιος επέλεξε να απαντήσει λέγοντας ότι το θέμα των S – 400 δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά την παγκόσμια σκηνή, αφού αλλάζει τις ισορροπίες και τον συσχετισμό δυνάμεων διεθνώς. Κληθείς να απαντήσει ξεκάθαρα αν θέσαμε προς τη Μόσχα ζήτημα S – 400, δήλωσε ότι αυτό που προβάλλουμε προς τη Ρωσία είναι την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. «Και να μην υπήρχαν τέτοιοι πύραυλοι, εάν η Κύπρος είναι κάτω από εγγυήσεις και με τα συμβατικά μέτρα του 1974, η Κύπρος μπορεί να γίνει εκατόμβη», δήλωσε.

Στο ερώτημα αν αυτή είναι επιχειρηματολογία της κυβέρνησης γιατί δεν θέσαμε ζήτημα S – 400 προς τη Μόσχα, ο κ. Προδρόμου απάντησε: «Δεν ξέρω αν αποφύγαμε και δεν είναι αυτή η προτεραιότητά μας. Η προτεραιότητά μας δεν είναι τι οπλικά συστήματα αποκτά η Τουρκία».

Πότε έρχεται η Λουτ

Ο κ. Προδρόμου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 15 του μηνός.

«Περιμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα γίνουν οι συναντήσεις, που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν το συντομότερο στους όρους αναφοράς για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση», δήλωσε.

Για την κόντρα με τον Άντρο

Για την κόντρα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει κανένα λόγο να επιδίδεται σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο κ. Τσαβούσογλου είχε πει να ξυπνήσουμε από το όνειρο όσοι νομίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν εγγυήσεις και στο Κραν Μοντανά αλλά και πρόσφατα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κάνοντας αναφορά στα όσα ισχυρίζεται ο κ. Κυπριανού το τελευταίο διάστημα, τα χαρακτήρισε ως μη σοβαρά και σπασμένο τηλέφωνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα