Λεπτομέρειες από έρευνα για κατασκευή του αγωγού East Med

Η IGI-Poseidon, μια κοινοπραξία της ιταλικής Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ, βρίσκονται στις αγορές προς αναζήτηση εργολάβων που διεξάγουν λεπτομερείς θαλάσσιες έρευνες για τον αγωγό φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Iain Esau σε δημοσίευμα του Upstream.

Όπως σημειώνεται, η συνολική αξία των έργων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ (27,3 εκατομμύρια δολάρια), με δύο συμβάσεις για προσφορές

που θα υποβληθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μόλις αποσταλούν οι προσφορές, πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι και οκτώ μήνες. Η ερευνητική δουλειά χωρίστηκε σε δύο μέρη κατασκευής, με τους εργολάβους να μπορούν να υποβάλουν προσφορές και για τις δύο.

Εκτιμώμενο σε 21 εκατομμύρια ευρώ, το δεύτερο σκέλος είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρώτο.

Το πρώτο κομμάτι καλύπτει τη διαδρομή αγωγού μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, μεταξύ της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας και τον κόλπο των Πατρών στα ελληνικά ύδατα. Το κομμάτι Κύπρου-Κρήτης είναι μήκους 732 χιλιομέτρων, φτάνει σε βάθος 3000 μέτρων και έχει μέγιστη κλίση 27 μοιρών.

Το τμήμα 421 χιλιομέτρων μεταξύ της Κρήτης και της Νότιας Πελοπόννησου φτάνει τα 1370 μέτρα βάθος και έχει κλίση 26 μοιρών.

Οι ερευνητικές εργασίες στον Κόλπο των Πατρών θα φτάσουν τα 17 χιλιόμετρα σε βάθη έως 110 μέτρα και με κλίση μόνο δύο μοιρών.

Η πρώτη φάση εκτιμάται σε 3 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτει μια διαδρομή μήκους 165 χιλιομέτρων από μια πηγή φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που αναμένεται να είναι εκτός Ισραήλ, στον Βασιλικό της Κύπρου.

Τα βάθη των υδάτων κατά μήκος αυτής της διαδρομής έφτασαν τα 2330 μέτρα με μέγιστη κλίση βυθού περίπου 13 μοίρες.

Συνεχίζοντας, η ανάλυση αναφέρει πως δεδομένα και πληροφορίες υψηλής ανάλυσης σχετικά με γεωγραφικά στοιχεία που προέρχονται από αυτές τις έρευνες, θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση ενός προγράμματος μηχανικού σχεδιασμού επαρκούς για την υποστήριξη της διαδικασίας κατασκευής, προμήθειας και κατασκευής αγωγών για το έργο EastMed.

Περίπου 500 χιλιόμετρα της γραμμής EastMed θα διασχίσουν όλη την Ελλάδα πριν συνδεθούν με τον προγραμματισμένο αγωγό Poseidon.

Υποθέτοντας ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση - η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει το έργο - η υπεράκτια εκτέλεση θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2022 και η γραμμή θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο το 2025.

Ενώ το αρχικό σχέδιο θα είναι για τον αγωγό να μεταφέρει μέχρι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, οι υποστηρικτές του έργου υποδηλώνουν τώρα ότι θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο για ένα δεύτερο αγωγό με την ίδια χωρητικότητα.

Και οι τέσσερις χώρες κατά μήκος της διαδρομής συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον αγωγό, ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να ενσωματώσει αέριο από άλλες μεσογειακές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα