Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροφυγάδες

Καταιγιστικές αλλαγές στην πάταξη της φοροδιαφυγής αναμένεται να φέρει η εφαρμογή από την Κύπρο του προτύπου του ΟΟΣΑ και ευρωπαϊκής οδηγίας.Τα νέα εργαλεία έρχονται να συμβάλουν στον εντοπισμό αδήλωτων κεφαλαίων.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους φοροφυγάδες και δη όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό.

Θέμα ημερών είναι η έκδοση διατάγματος από το υπουργείο οικονομικών για την υιοθέτηση

του προτύπου του ΟΟΣΑ που αφορά στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.

Μετά τα στοιχεία που καταγράφηκαν στη λίστα Λαγκάρντ, τα δύο νέα εργαλεία θα τεθούν στη διάθεση των φορολογικών Αρχών, για εντοπισμό αδήλωτων κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρών εκτός της χώρας κατοικίας του φορολογούμενου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτικές εταιρείες, επενδυτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, θα πρέπει να ταξινομήσουν τους πελάτες τους και να έχουν στη διάθεση τους σειρά πληροφοριών με πιο σημαντικές τη φορολογική κατοικία και τον αριθμό φορολογικής ταυτότητας. Όλοι οι πελάτες των ιδρυμάτων αυτών, θα πρέπει να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους για τα είδη των εισοδημάτων τους και να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο που αφορά στην ταξινόμηση τους με βάση το πρότυπο. Οι πληροφορίες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανταλλάσσονται βάσει των οδηγιών, ενώ με τις υπόλοιπες χώρες βάσει του προτύπου του ΟΟΣΑ, νοουμένου ότι το έχουν υπογράψει.

Οι φορολογικές αρχές θα ανταλλάσουν πληροφορίες ηλεκτρονικά και η παραχώρηση του αριθμού φορολογικού φακέλου θα διευκολύνει την αντιπαραβολή των στοιχείων.

Το φάσμα των πληροφοριών που θα ανταλλάσσονται είναι ευρύ και συμπεριλαμβάνει:

Όνομα του ιδιοκτήτη λογαριασμού ή ασφαλιστικού συμβολαίου.Όνομα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που παρέχει την πληροφόρηση.Υπόλοιπο του λογαριασμού.Αξία των χρηματοοικονομικών μέσων που κατέχονται.Εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και πώληση περιουσιακών στοιχείων. Υπό προϋποθέσεις τα στοιχεία του τελικού δικαιούχου.

Η πρώτη πληροφόρηση από τις κυπριακές φορολογικές Αρχές, σύμφωνα με το πρότυπο του ΟΟΣΑ, θα δοθεί το 2017 και θα αφορά στο 2016.

Όσον αφορά λογαριασμούς που υφίστανται την 31η Δεκεμβρίου 2015 δίδεται η δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να μην προχωρήσουν σε παροχή πληροφοριών εάν το υπόλοιπό τους δεν ξεπερνά τις 250 χιλιάδες δολλάρια.

Στην πρώτη φάση ανταλλαγής πληροφοριών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων χώρες όπως Μάλτα, Λουξεμβούργο, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Νησιά Κέϊμαν, Βερμούδα, Λετονία.

Αίσθηση προκαλεί και ο κατάλογος των χωρών που έχουν δεσμευθεί για την πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών το 2018, αφού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρες όπως Ελβετία, Μπελίς, Μπαχάμες, Μονακό, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παρόμοια νομοθεσία εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τους υπηκόους της, (FATCA) την οποία εφαρμόζει η Κύπρος και έχει παραχωρήσει στοιχεία αμερικανών, στις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα