Σενάριο ακόμα και ακύρωσης των εκλογών στην Τουρκία

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ίσως και περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δούμε πώς κινείται η αντιπολίτευση στην Τουρκία, ιδιαίτερα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο δείχνει να αντιμετωπίζει τις εκλογές σαν τελευταία ευκαιρία για την πολυφωνία στη χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατέληξε τελικά σε συμφωνία με το κόμμα Iyi, το νεοσύστατο καλό κόμμα, το οποίο αρχικά είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της συνεργασίας.

Μαζί τους συντάσσεται, σύμφωνα πάντα με τις

πληροφορίες, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο τετραμερής συνασπισμός θα έχει απέναντι τον Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ, με τους εθνικιστές βεβαίως του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Όλους αυτούς φαίνεται πως τους ένωσαν οι κακοί αριθμοί των δημοσκοπήσεων.

Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων έχουν, επίσης, πολύ ενδιαφέρον, ειδικά για τον Ερντογάν. Και μάλιστα πυροδοτούν ενδιαφέροντα σενάρια ακόμη και για ακύρωση των εκλογών. Αυτό ακριβώς υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές στην Τουρκία, ωστόσο δεν είναι το πιθανό σενάριο, απλώς ένα σενάριο υπό μελέτη.

Αυτό Ερντογάν θα μπορούσε να το κάνει, σύμφωνα με την Cumhurriyet, αν έδινε το πράσινο φως στο Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο έχει απευθυνθεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ζητώντας ακύρωση των εκλογών.

Πάντως σε αυτήν την περίπτωση, οι οδηγίες θα έρθουν από τον Ερντογάν, αλλά την ευθύνη της ακύρωσης θα έχει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Οι δημοσκοπήσεις, που έχουν δημοσιευθεί πριν την συμφωνία της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας,δεν αρέσουν σε καμιά πλευρά και δίνουν: Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%Καλό Κόμμα: 12.8%HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%Κόμμα Ευημερίας: 1.8%Αναποφάσιστοι: 11%Δεν ψηφίζω: 16%

Το γεγονός είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει ότι μπορεί για να κερδίσει ψηφοφόρους, τάζοντας παροχές στους πολίτες και επιδόματα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατρακύλας της τουρκικής οικονομίας.

Αρκεί να αναφέρω πως σήμερα αναφέρθηκε, σε προεκλογική εκδήλωση, σε προεκλογικά επίδομα εορτών ύψους 2.000 τουρκικών λιρών αλλά και νομιμοποίηση 13 εκατομμυρίων αυθαιρέτων, καθώς επίσης και μείωση προστίμων και οφειλών προς το δημόσιο. Η ρητορική επιθετικότητα έχει καταλαγιάσει, και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εκ νέου κοντά στην ημερομηνία της αναμέτρησης, 24 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σενάριο, Τουρκία,senario, tourkia