Τα δύο πλαίσια Γκουτέρες και η τουρκοκυπριακή ερμηνεία

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Δεν μπορεί να λεχθεί κάτι άλλο σε αυτή την ιστορία με την περιβόητη παρέμβαση Ακιντζί που έσκασε αρχικά σαν βόμβα και τελικά καταλήγει να είναι άνθρακας αντί θησαυρός.

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι του περίφημου διαγγέλματός του – που ερμηνεύτηκε και ως άνοιγμα μέσω αποδοχής του πλαισίου Γκουτέρες – ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος επανήλθε και έβαλε τα πράγματα στην…Τουρκική θέση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ διασαφήνισε ότι το πλαίσιο το οποίο ο ίδιος αποδέχεται είναι αυτό που κατατέθηκε την 30η Ιουνίου

στο Κραν Μοντανά και όχι το τελικό της 4ης Ιουλίου. Τα δύο πλαίσια δεν έχουν καμία σχέση.

Αντίθετα, το πρώτο, αυτό δηλαδή που επικαλείται ο Ακιντζί, είχε διατυπωθεί προφορικά από τον κύριο Έιντε προκαλώντας τη μήνι Λευκωσίας – Αθηνών και αναγκάζοντας τον την 4η Ιουλίου να επικοινωνήσει παρόντων όλων με τον Γ.Γ για να επαναδιατυπωθούν οι θέσεις.

Το πρώτο λοιπόν πλαίσιο – με σφραγίδα Έιντε – όντως είναι όλα όσα ισχυρίζεται ο Ακιντζί.

Άρα, τι μένει; Μένει μια τεράστια κινητοποίηση, ακόμη και του ΟΗΕ που διορίζει άμεσα απεσταλμένο του Γ.Γ, χωρίς όμως να υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών.

Αντίθετα αλλού κοιτά ο ένας και αλλού κοιτά ο άλλος και κατ’ επέκταση η οποία θετική προοπτική πήγε να δημιουργηθεί έσκασε ήδη σαν φούσκα…

Ποιες είναι οι διαφορές των δύο πλαισίων και τι δηλώνει τώρα ο κατοχικός ηγέτης;

Οι διαφορές, είναι από τη γη ως τον ουρανό και γι’ αυτό άλλωστε αυτό της 30ης Ιουνίου, όπως το παρουσίασε τότε ο Έιντε κινδύνευσε να τινάξει τη διάσκεψη στον αέρα.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι είναι μαύρο – άσπρο τα όσα αναφέρονται για την ασφάλεια εγγυήσεις, αφού αυτό που επικαλείται ο κατοχικός ηγέτης δεν αναφέρεται σε άμεση κατάργηση, ούτε καν σε δραστική μείωση στρατευμάτων.

Αναφέρει μόνο πως το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα δεν είναι βιώσιμο. Ομοίως και για την εκ περιτροπής Προεδρία.

Ενώ δηλαδή είναι καταγεγραμμένη θέση του ΓΓ στις 4 Ιουλίου ότι απλά πρέπει να συζητηθεί σε συνάρτηση με την αποτελεσματική συμμετοχή, σε αυτό που εντέχνως είχε παρουσιάσει ο Έιντε γινόταν σαφής αναφορά σε εκ περιτροπής Προεδρία με αναλογία 2:1. Δεν ήταν δηλαδή υπό διαπραγμάτευση.

Αυτά τα στοιχεία είναι που «αρέσουν» στον Ακιντζί και καλεί, όπως έπραξε και σήμερα την Ε/κ πλευρά να το αποδεχθεί ως έχει και να το ανακηρύξει ως στρατηγική συμφωνία. Κάτι που βεβαίως απορρίπτεται κατηγορηματικά.

Οι νέες δηλώσεις Ακιντζί, ανατρέπουν το σκηνικό που έσπευσαν να στήσουν τα Ηνωμένα Έθνη;

Το σκηνικό δεν ανατρέπεται, απλά μειώνονται δραματικά οι όποιες πιθανότητες η νέα ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ, η κυρία Τζειν Χολ Λούτε, να καταφέρει να εντοπίσει κοινό έδαφος για επανασυγκόλληση της διαδικασίας.

Πρόκειται για Αμερικανίδα διπλωμάτη που υπήρξε μέλος της Αμερικανικής Διοίκησης επί Προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα ενώ παλαιότερα ήταν Βοηθός Γ.Γ του ΟΗΕ για Ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από τη Νέα Υόρκη και καλώς εχόντων των πραγμάτων η περιοδεία της σε Κύπρο και πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων αναμένεται στα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου.

Χωρίς να αποκλείεται όπως αναφέρει πηγή από το Προεδρικό Μέγαρο η επίσκεψη στην Άγκυρα να γίνει μετά τις Τουρκικές εκλογές για ευνόητους λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα