Σε καλό κλίμα η σύσκεψη για ΜΕΔ – Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτό εξάγεται και ως συμπέρασμα από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών με το πέρας της σύσκεψης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν, αποφασίστηκε η σύσταση τεχνοκρατικής επιτροπής η οποία θα ασχολείται με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ανάγκη θέσπισης κριτηρίων

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για μια παραγωγική συζήτηση, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον ΠτΔ και στον Νικόλα Παπαδόπουλο για την πρόσκληση και σύγκληση

του Συμβουλίου Αρχηγών για τα ΜΕΔ.

Όπως πρόσθεσε, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις, αναγνωρίζοντας όμως όλοι το πρόβλημα και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν το συντομότερο δυνατό αποφάσεις.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι όλα τα κόμματα, με πρώτη την κυβέρνηση, αναγνωρίζουν την ανάγκη να προστατεύσουν όλα τα κοινωνικά στρώματα και την πρώτη κατοικία.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τη θέση για τη θέσπιση κριτηρίων, ώστε να προστατευτούν οι πραγματικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και να μην δημιουργούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Για τη δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογράμμισε το γεγονός ότι χρειάζεται σύνεση και μέτρο για να προστατευτούν όσοι το έχουν ανάγκη.

Μετά από ερώτηση του ΣΙΓΜΑ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές των νομοθεσιών, τονίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να "βάλει πλάτες" για τον τόπο.

Άντρος Κυπριανού: Έτοιμοι να συνεργαστούμε αν συμφωνούμε με φιλοσοφία

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι είναι προφανές ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι ο τραπεζικός τομέας.

Εξέφρασε, την ίδια ώρα, καλή διάθεση να συνεργαστεί το ΑΚΕΛ με όλους για αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Πρέπει, όμως, να έχουμε την ίδια φιλοσοφία για το ποιους θα προστατέψουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εάν βρεθεί η φιλοσοφία, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε συλλογικά», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτεί η κύρια κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη, χωρίς να φορτώνονται βάρη στους ώμους των πολιτών.

Την ίδια ώρα, σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς κυβέρνησης και ΥΠΟΙΚ για να τοποθετηθεί.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Ανάγκη παρέμβασης εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο ΠτΔ ανταποκρίθηκε στο αίτημά του για συζήτηση στο Προεδρικό του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Την ίδια ώρα, τόνισε την ανάγκη παρέμβασης της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως πρόσθεσε, εξάλλου, υπήρξε από το ΔΗΚΟ παρουσίαση σημειώματος με προτάσεις, ενώ εξέφρασε βούληση για συνεργασία.

Ο κ. Παπαδόπουλος, με τη σειρά του, μίλησε για τη σύσταση ειδικής επιτροπής για εξέταση των επόμενων βημάτων που αφορούν τα ΜΕΔ, κάνοντας λόγο για εθνική στρατηγική για τη διαχείρισή τους.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης υπηρεσιών που ασχολούνται με τα ΜΕΔ και του πλαισίου αφερεγγυότητας, και την πλήρωση των κενών σε σχετικές νομοθεσίες.

Μ. Σιζόπουλος: Κατάθεση πολυσέλιδου εγγράφου

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ενώ έκανε λόγο και για τη σύσταση της επιτροπής που θα ασχολείται με τα ΜΕΔ, για να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ κατάθεσε πολυσέλιδο έγγραφο με προτάσεις που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες με καλά αποτελέσματα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος των στρωμάτων που πλήγηκαν από την κρίση, ενώ έκανε λόγο και για την ταξινόμηση των μη στεγαστικών δανείων.

Γ. Λιλλήκας: Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στη σύσκεψη αρχηγών, με γνώμονα την προστασία των θυμάτων της κρίσης.

Ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε την ανάγκη να εξαιρεθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης των δανείων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν λύσεις για προσέλκυση σοβαρών επενδυτών, με τρόπο που οι τράπεζες θα αποφύγουν ανακεφαλαιοποίηση.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας νέων θεσμών και κινήτρων από το κράτος για προσέλκυση επενδυτών σε σχέση με τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ

Π. Παλλήκαρος: Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή», σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος.

Ο ίδιος επανέλαβε την εξέλιξη για απόφαση δημιουργίας επιτροπής για τα ΜΕΔ, όπου θα συμμετέχει και Αλληλεγγύη.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη προστασίας της οικογενειακής στέγης και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Γ. Περδίκης: Θετική ανταπόκριση από την πρότασή μας

O προεδρος του κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ευχαριστημένος από τη σύσκεψη.

«Υπήρξε μικρή έκπληξη όταν παρουσιάσαμε δική μας πρόταση για τον δημόσιο φορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας επίσης ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση τόσο από τον ΠτΔ όσο και από τον Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε ότι ένας αριθμός Μη εξυπηρετούμενων Δανείων πρέπει να ενταχθεί στον Φορέα Διαχείρισης, για να προστατευτούν η πρώτη κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα μας επιβληθούν από έξω και θα είναι πολύ σκληρά και ανυπόφορα», κατέληξε.

Χρίστος Χρίστου: Προστασία των οικογενειαρχών και βιοπαλαιστών

O πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, εξερχόμενος του Προεδρικού, δήλωσε ότι κατέθεσε προτάσεις και εισηγήσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα και ο λαός μας είναι τα ΜΕΔ.

«Στόχος μας είναι η προστασία των οικογενειαρχών και βιοπαλαιστών, που αγωνιούν για την πρώτη κατοικία και αυτό θα προσπαθήσουμε», δήλωσε.

Προδρόμος Προδρόμου: Tο ύψος του ιδιωτικού δανεισμού είχε μειωθεί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, με τη συμμετοχή και αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια γόνιμη, παραγωγική σύσκεψη, για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση, ευχαρίστησε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την προθυμία να συμμετάσχουν αλλά και για τις προτάσεις και εισηγήσεις που κατέθεσαν.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, που είχε την πρωτοβουλία να ζητήσει και να γίνει αυτή η σύσκεψη.

Είναι σημαντικό ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι πρέπει και μπορούμε ως Πολιτεία να δράσουμε, ώστε να διευκολυνθεί γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κοινό, οι δανειολήπτες, και να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Έχει αποφασιστεί στη βάση ακριβώς της κοινής αντίληψης να λειτουργήσει αμέσως μια τεχνική επιτροπή, με τεχνοκρατική συμμετοχή, εκπροσώπων από τις πολιτικές δυνάμεις, από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, από το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και από την Υπηρεσία

Αφερεγγυότητας, για να εξεταστούν ενδελεχώς οι προτάσεις και τα ενδεχόμενα.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει σε μερικές μέρες συστηματοποιημένες τις εισηγήσεις που έγιναν σήμερα μαζί με τον αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει ήδη για το σχέδιο Εστία.

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας, η οποία είχε ξεκινήσει από ένα επίπεδο ιδιωτικού δανεισμού της τάξης των 21 δισεκατομμυρίων το 2003, είχε μέσα σε μια δεκαετία, το 2012, βρεθεί με υπερτριπλάσιο ιδιωτικό δανεισμό, της τάξης των 72,5 δισεκατομμυρίων, και εκεί είναι η πηγή των προβλημάτων. Δυστυχώς, τότε είχαν ξεφύγει τα πράγματα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ η Κύπρος παρουσιάζεται μέσα στην Τελωνειακή Ένωση ως μια από τις χώρες που έχει τη μεγαλύτερη πίεση σε προβληματικά δάνεια, ταυτόχρονα είμαστε και η χώρα που έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Από το 2012 μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου, το ύψος του ιδιωτικού δανεισμού είχε μειωθεί από τα 72,5 δισεκατομμύρια σε 51 δισεκατομμύρια, μείωση κατά 30% και αυτό μάλιστα έγινε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Στη βάση λοιπόν αυτής της προόδου, υπάρχει σήμερα η κοινή αντίληψη ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να γίνει εξειδικευμένα η παρέμβαση της Πολιτείας, και η εξειδίκευση θα είναι πραγματικά υπέρ των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Κοινή αντίληψη είναι, επίσης, ότι θα πρέπει να μελετηθεί η σύσταση ενός ειδικού φορέα που θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα με έγνοια, φειδώ και φροντίδα, ταυτόχρονα και για τη σταθερότητα του συστήματος και για τα χρήματα των φορολογουμένων και οπωσδήποτε για την αποτελεσματικότητα που θα επιτρέψει στην οικονομία μας να συνεχίσει επιτυχώς και να βελτιώσει τις αναπτυξιακές της επιδόσεις.

Είναι ακόμα κοινή αντίληψη ότι θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο να είναι όλα συμβατά με το πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη γενικότερα, διότι πλέον είναι γνωστό ότι η εποπτική Αρχή για το σύστημά μας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πιστεύουμε, όμως, και αυτή την κατεύθυνση έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ότι μπορεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σεβόμενοι τους κανόνες και τις κατευθύνσεις που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία, τους ανθρώπους και όπως όλοι έχουν ως κοινό στόχο, να μπορέσει στη συνέχεια η οικονομία μας να κερδίσει όλο το έδαφος που της δίνει η αναπτυξιακή έφεση».

Ερωτηθείς αν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα λειτουργήσει η τεχνοκρατική επιτροπή, δηλαδή ουσιαστικά η ίδια σύσκεψη όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά σε τεχνοκρατικό επίπεδο και η οποία θα λειτουργήσει άμεσα. Το συντομότερο δυνατόν ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει ένα πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει τους σχεδιασμούς και τις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να προτείνει η Κυβέρνηση, καθώς και τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν σήμερα από τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό θα γίνει άμεσα, μέσα στην επόμενη βδομάδα».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη αρχηγών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο, αφού «υπάρχει η κοινή θέληση και η κάθε μία των πολιτικών δυνάμεων επιφυλάσσεται να δει πώς θα προχωρήσει η κοινή προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει η επιτροπή αυτή να λάβει τις απόψεις, όπου το κρίνει αναγκαίο, και από άλλα τμήματα της κοινωνίας, του συστήματος που εμπλέκονται και ενδιαφέρονται.

Ο στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος. Τυχόν προτάσεις για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, είναι στη Βουλή που θα συζητηθούν όταν ‘ωριμάσουν’ οι προτάσεις αυτές. Αλλά θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες –και όπως φάνηκε σήμερα μπορεί και ομόφωνα – που θα βοηθήσουν το σύστημα, τους δανειολήπτες, αποφεύγοντας προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να δράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Ο λόγος είναι διότι πανευρωπαϊκά υπάρχουν εξελίξεις, η Τραπεζική Ένωση αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή και έχουν εκδοθεί κατευθυντήριες γραμμές.

Ο στόχος είναι να έχουμε έναν εθνικό σχεδιασμό, συμβατό με το πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης και την Εποπτική Αρχή και να προλάβουμε να έχουμε τις ωφελιμότερες λύσεις για το δημόσιο συμφέρον, για το τραπεζικό σύστημα και, κυρίως, για το καταναλωτικό κοινό, τους δανειολήπτες».

Ερωτηθείς είπε ότι «η Κύπρος έχει ήδη μειώσει το δημόσιο χρέος της σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που προβλεπόταν από τις υποχρεώσεις μας στο πρόγραμμα. Ήδη έχουμε βρεθεί κάτω από 100% του ΑΕΠ, ενώ όταν η Κύπρος δέχθηκε βοήθεια και ξεκίνησε ο προγραμματισμός, αυτό προβλεπόταν να γίνει στα επόμενα χρόνια. Άρα, λοιπόν, περιθώρια έχουμε δημιουργήσει με τις καλές επιδόσεις που είχαμε υπογραμμίσει πολλές φορές. Το ότι η χώρα και η οικονομία μας πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο και συνεχίζει να πηγαίνει καλά από ό,τι δείχνουν οι πρώτοι μήνες αυτού του χρόνου, μάς δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με σχετική άνεση τα προβλήματα».

Keywords
δηλωσεις, κλιμα, νίκος αναστασιάδης, σιγμα, ακελ, ώμους, δηκο, εδεκ, γνώμονα, τραπεζες, ελαμ, συμμετοχή, κυπρος, νέα, βουλη, χρεος, αεπ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τελη ταξινομησης, μετρο, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, κομματα, αποτελεσματα, χωρες, αβερωφ, αεπ, δανεια, εθνικη, οικονομια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, υψος, ωρα, ακελ, αλληλεγγυη, βοηθεια, γεγονος, γινει, γνώμονα, δηκο, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, εγινε, εγγραφο, εδαφος, εδεκ, ειπε, υπαρχει, ελαμ, ενημερωση, εξελιξη, εστια, ευρωπη, ιδια, κυβερνηση, κυρια, λογο, μηνες, μειωση, μνεια, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, οφελος, παρουσιαση, πηγη, πολιτεια, προβληματα, ρυθμισεις, σιγμα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, φειδω, χριστος, ενωση, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ομαδες, τραπεζα, ώμους, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα