Σε ισχύ στην Ελλάδα ο νέος ΦΠΑ από τη Δευτέρα

Ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες αναμένεται να φέρουν οι νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ που τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Στο 13% παραμένουν βασικά είδη διατροφής, τιμολόγια ΔΕΚΟ αλλά και καύσιμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, από τον Οκτώβριο

και έως το τέλος του 2016 θα καταργηθεί σταδιακά η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου. Αλλαγές έρχονται στη φορολογία επιχειρήσεων αλλά και στο ασφαλιστικό.

Αλλάζουν τιμές 40.000 κωδικοί προϊόντων.

Μοσχαρίσιο κρέας, τυποποιημένα προϊόντα, στο 23% ο ΦΠΑ.

Γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, ψάρια, λάδι, ψωμί στο 13%.

Λογαριασμοί ΔΕΚΟ, νερά, αλάτι στο 13%.

Εστίαση, φροντιστήρια, ταξί στο 23%.

650 εκατ. ευρώ πάνω το ετήσιο κόστος για νοικοκυριά, φθηνότερα φάρμακα, εμβόλια, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα.

Στο 13% η διαμονή σε ξενοδοχεία από 1η Οκτωβρίου. Τέλος στην έκπτωση 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Μέσα μεταφοράς: Από το φθινόπωρο οι αυξήσεις στα εισιτήρια.

Διευκρινήσεις της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για ΦΠΑ και φορολογικές δηλώσεις

-----------

Νέες διευκρινίσεις δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την έναρξη ισχύος των αλλαγών στο ΦΠΑ καθώς και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, επισημαίνοντας ότι η 31 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι:

– Η έναρξη ισχύος των νέων συντελεστών ΦΠΑ, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν με το ν. 4334/2015, είναι η 20η Ιουλίου 2015.

Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία (υπηρεσίες διαμονής), ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 6% κατά τη μεταβατική περίοδο από 20/7-30/9/2015.

– Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2014, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου είναι η 31η Αυγούστου 2015.

– Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που είχε παραταθεί μέχρι την 27η Ιουλίου 2015, παρατείνεται εκ νέου ως και την 26η Αυγούστου 2015.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα