Σε απόσταση… 183 διαφορών

Σε 53 σελίδες ο ΠτΔ παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο τους 16 μήνες διαπραγματεύσεων με τον Ακιντζί
Ακόμη 103 θέματα καλείται ο ΟΗΕ να επιλύσει. Ετοιμάστηκαν οι σχετικές λίστες. Με «ζαριά» την πραγματοποίηση 6 θεματικών με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει να «διασκεδάσει» την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης,

πλην του ΑΚΕΛ

Την πιο ενεργή συμμετοχή των κομμάτων στη διαπραγμάτευση ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πώς θα γίνει αυτό; Με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθούν έξι θεματικές, με τη συμμετοχή και των εμπειρογνωμόνων της δικής μας πλευράς για κάθε κεφάλαιο, ώστε να γίνει μια καλύτερη και αναλυτικότερη ανταλλαγή απόψεων και θέσεων επί όλων των ζητημάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τους 16 μήνες των συνομιλιών, διαβάζοντας ένα έγγραφο 53 σελίδων. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη συνεδρία «έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απάντησε σε σωρεία διευκρινιστικών ερωτήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε παραγωγική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην παρουσία του κ. Ακιντζί».

Παράλληλα, από τις δηλώσεις φάνηκε ότι έχουν ετοιμαστεί δύο λίστες. Η μία περιλαμβάνει τις διαφορές που έχουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και ο αριθμός αυτός είναι 183.

Επίσης έχει ετοιμαστεί και μία δεύτερη λίστα, με 103 θέματα που καλείται ο ΟΗΕ να επιλύσει μέχρι την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε δύο παραδείγματα για αυτήν τη λίστα.

1. Είναι βασική θέση της δικής μας πλευράς ότι την πρώτη μέρα της λύσης θα πρέπει να επιστραφούν εδάφη υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι σε αυτές τις περιοχές, για παράδειγμα, υπάρχουν νάρκες και έτσι δεν μπορούν να επιστραφούν. Θα πρέπει να γίνει προετοιμασία, έτσι ώστε την πρώτη μέρα της λύσης να επιστραφούν. Η αποναρκοθέτηση θα γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

2. Το θέμα της ετοιμασίας του Συντάγματος.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο μια σαφέστατη εικόνα και δεν είναι από τον ίδιο που εξαρτάται αν θα καθησυχαστούν τα κόμματα ή όχι.

Σε ερώτηση αν έχει καθησυχάσει τα κόμματα, απάντησε «δεν είναι από μένα που εξαρτάται αν θα καθησυχαστούν ή όχι. Έδωσα μια σαφέστατη εικόνα πού βρισκόμαστε και, συνεπώς, στην καλοπιστία του καθενός εναπόκειται». Παράλληλα ανέφερε ότι δεν αισθάνεται πιέσεις από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό μέτωπο ενόψει και της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ακιντζί στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο έριξε και το βέλος του προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν ρωτήθηκε αν αυτά τον έχουν βοηθήσει με τις εισηγήσεις τους. Ο Πρόεδρος είπε ότι «πάντοτε είναι χρήσιμες οι όποιες -οπωσδήποτε- παρεμβολές, αρκεί να κατανοούμε όλοι ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που έχουν παραπάνω προνόμια στο Εθνικό Συμβούλιο. Και ο νοών νοείτω».

Πάντως ο κ. Αναστασιάδης ξέρει ότι ουσιαστικά πάει στη Νέα Υόρκη έχοντας τη στήριξη μόνο του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να υπάρχει αυτή η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναντίληψη - με απόλυτο σεβασμό και στις διαφορετικές απόψεις και στις διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι όποιες εισηγήσεις, προτάσεις είναι καλοδεχούμενες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν κινούνται στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού, όπως αυτός έχει καθοριστεί από κατά καιρούς αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Οι πολιτικοί αρχηγοί στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίασης, που είχε διάρκεια σχεδόν 2,5 ώρες, προχώρησαν σε σημαντικές επισημάνσεις για το σήμερα και το αύριο των συνομιλιών, αλλά και για το τι κατατίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Οι προεδρικές υποσχέσεις για την τριμερή
Έντονη ήταν η συζήτηση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη και τον Μπαν Κι-Μουν στις 25 Σεπτεμβρίου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να παρουσιάζουν μια σειρά σημαντικών θεμάτων που θα πρέπει η πλευρά μας να αποφύγει.

Ο κ. Αναστασιάδης υποσχέθηκε ότι:
1. Δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις από τους δύο ηγέτες.
2. Δεν θα αλλάξουν οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Καμία επιδιαιτησία.
3. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να οδηγηθούμε σε μια πενταμερή, χωρίς πρώτα να ολοκληρωθεί η εσωτερική πτυχή σε όλα τα ζητήματα.
4. Δεν πρόκειται να υπάρξει και να ανακοινωθεί μία ενδιάμεση λύση.
5. Η συνάντηση των δύο ηγετών ουσιαστικά θα έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και χρονικά αναμένεται να είναι 45 λεπτών.

Οι έξι θεματικές
Συμφωνήθηκε όπως ευθύς αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη πραγματοποιηθούν θεματικές συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου, μάλιστα στην παρουσία των επικεφαλής των Ομάδων Εργασίας για το κάθε κεφάλαιο, έτσι ώστε να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από την ενημέρωση, από τη μελέτη των εγγράφων.

Παράλληλα, τα κόμματα θα στείλουν ερωτήσεις και θα υπάρχει γραπτή απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα θα δοθούν αποσπάσματα από τις θέσεις που καταγράφονται στα έγγραφα.

«Τα ίδια, Παντελάκη μου…»
Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός του ΑΚΕΛ, υποστήριξαν ότι στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία «καίνε» την πλευρά μας -και μιλάμε για τις εγγυήσεις, το εδαφικό και την ασφάλεια-, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση από την τ/κ πλευρά. Αντίθετα, υπήρχαν αναφορές όπως αυτές του κ. Περδίκη, ότι η πλευρά μας συνεχώς κάνει υποχωρήσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης που έχει να κερδίζει η τ/κ πλευρά.

Αλλά και ο Μαρίνος Σιζόπουλος παρουσίασε μια σειρά συγκλίσεων που θεωρεί πως είναι επικίνδυνες, όπως είναι ο μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων, κάποιες αρμοδιότητες που θα έχουν οι συνιστώσες πολιτείες, ο τρόπος λειτουργίας του νομοθετικού σώματος και η ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων με τις πλειοψηφίες που απαιτούνται.

Επίσης ζήτησαν για ακόμη μια φορά να έρθουν στην κατοχή τους τα πρακτικά των συνομιλιών, ώστε να μελετηθούν εις βάθος και να ετοιμαστούν οι αντίστοιχες ερωτήσεις για διευκρινίσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Τέλος, από τις δηλώσεις τους όλοι συμφώνησαν ότι πολύ δύσκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση εντός του 2016, με βάση τα όσα άκουσαν από τον κ. Αναστασιάδη.

Αντίθετα, το Προεδρικό θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις, που ειδικότερα αν τις συγκρίνουμε με προηγούμενες πρωτοβουλίες, είτε που είχαν κατάληξη είτε που δεν οδηγήθηκαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, είναι σαφώς βελτιωμένες.

«Βελτιωμένες για το σύνολο του κυπριακού λαού, όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Τουρκοκύπριους, και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, είναι κάτι που δημιουργεί αυτήν τη συγκρατημένη αισιοδοξία. Από κει και πέρα υφίστανται και διαφωνίες σε όλα τα κεφάλαια και εργαζόμαστε μέσα από τον διάλογο, ώστε να βρεθούν λύσεις στα θέματα αυτά στα οποία υπάρχουν διαφωνίες», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο ρόλος του Έιντε
Τον «ύπουλο» ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ παρουσίασε ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι με πλάγιο τρόπο υποβάλλει προτάσεις στην τράπεζα των συνομιλιών, κάτι που φαίνεται στα πρακτικά. «Ο Έιντε κάνει πανηγύρι με το δικό του μυαλό. Παίρνει πρωτοβουλίες εκτός ορίων. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση από κανέναν για να καταγγελθεί», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει πρόοδος
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ήταν ο μοναδικός ηγέτης πολιτικού κόμματος που έκανε ουσιαστικά δήλωση στήριξης στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει πρόοδος, αν και παραμένουν ανοικτά αρκετά ζητήματα, λέγοντας ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις. Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν χρειάζεται η ένταση μεταξύ μας.

Η σκληρή στάση του ΔΗΚΟ
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εμφανίστηκε δύσπιστος από τις υποσχέσεις του κ. Αναστασιάδη. Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. «Δεν μπορούμε να υποβάλουμε ερωτήσεις ώστε να γίνει εις βάθος συζήτηση», είπε. Τέλος τόνισε ότι δεν δικαιολογείται η ωραιοποιημένη εικόνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα