Σε αχαρτογράφητα νερά το Ταμείο Αποζημιώσεων

Σε αχαρτογράφητα νερά φέρεται να κινείται το μέλλον του προτεινόμενου Ταμείου Αποζημιώσεων τόσο για νομικούς και για οικονομικούς λόγους.

Κατ' αρχήν, φαίνεται να πάσχει νομικά η ονομασία του Ταμείου. Η αναφορά σε Ταμείο Αποζημιώσεων, κάνει εμμέσως πλην σαφώς παραδεκτό από την πολιτεία ότι διέπραξε λάθος έναντι καταθετών και κατόχων αξιογράφων.

Εάν πράγματι υπάρχει πολιτική βούληση για αποζημίωση αυτών των ανθρώπων ή όποια βοήθεια πρέπει να είναι υπό τη μορφή επιδόματος, το οποίο να αντισταθμίζει τις ζημιές που υπέστησαν. Έπειτα, ανακύπτουν και συνταγματικά ζητήματα

από τον όρο αποζημίωση, καθώς η πρόταση νόμου -όπως παρουσιάστηκε- χθες στην Επιτροπή Οικονομικών αφορά μόνο Κύπριους "κουρεμένους".

Όπως γίνεται αντιληπτό,παρακάμπτεται το ζήτημα της ισότιμης μεταχείρισης των "κουρεμένων".

Η νομοθετική επικύρωση της ονομασίας Ταμείου Αποζημιώσεων, θα δώσει και νομικό όπλο στα χέρια των Ρώσων "κουρεμένων" καταθετών, οι οποίοι έχουν ήδη κινηθεί νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ουσιαστικότερη όμως είναι η οικονομική πτυχή του θέματος.

Το 2013 "κουρεύτηκαν" 8,6 δισεκατομμύρια καταθέσεις και αξιόγραφα της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων. Σύνολο που ξεπερνά τα 10 δις, όσα δηλαδή υπολείπονταν για να καλυφθεί η τραπεζική χρεοκοπία και δεν δάνειζε η Τρόικα στην ΚΔ.

Οι πληροφορίες λένε ότι αφαιρουμένων των ξένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων, το ποσό το οποίο θα κληθεί να καταβάλει το υπό συζήτηση Ταμείο θα είναι της τάξης των 2,5 δις.

Συνεπώς, θα πρέπει να εξευρεθούν περίπου τόσα χρήματα. Εάν γίνει αποδεκτή η εισήγηση για συμψηφισμό των δανείων και των χαμένων αξιογράφων θα φύγει ένα σημαντικό κομμάτι.

Οι κάτοχοι αξιογράφων δια του προέδρου τους και υποψήφιου για την Προεδρία, Φοίβου Μαυροβουνιώτη ανέφεραν -μεταξύ άλλων- φορολόγηση των τραπεζών, απαγόρευση εκποίησης πρώτης κατοικίας και κυρώσεις στις τράπεζες εάν δεν αφαιρούν υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, αναμένεται να προταθεί και από άλλους υποψήφιους η φορολόγηση των τραπεζών, με σκοπό την εξεύρεση χρημάτων γι' αυτό το Ταμείο.

Ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης, χαρακτηρίζει αυτήν την πρόταση νόμου φορτηγό που αιτείται επαγγελματική άδεια και δεν έχει εμπόρευμα και αντιτείνει να προέλθει από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο νομοσχέδιο αποζημίωσης των "κουρεμένων".

Keywords
Τυχαία Θέματα