Σε αχαρτογράφητα νερά η Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ γύρισαν την πλάτη στη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και ΠΓΔΜ καθώς μόλις στο 37% ανήλθε η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Το κάλεσμα της εθνικιστικής αντιπολίτευσης

για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος έπιασε τόπο. Παρά το ψηλό ποσοστό του ΝΑΙ πέραν του 90% το γεγονός ότι μόνο ένας στους τρεις πολίτες πήγαν στη κάλπη δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας τόσο για το μέλλον της κυβέρνησης Ζάεφ και για το μέλλον της ιδίας της συμφωνίας. Αν και το δημοψήφισμα θεωρείται συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό εντούτοις δεν ενισχύει καθόλου την προσπάθεια για επικύρωση της συμφωνίας. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ακυρώνεται το δημοψήφισμα, ενώ από την άλλη ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα επιχειρήσει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία. Χρειάζεται 80 ψήφους και έχει μόνο 69. Ένα εγχείρημα πάρα πολύ δύσκολο αφού οι πολέμιοι της συμφωνίας βγήκαν ενισχυμένοι από την μεγάλη αποχή. Τ

ο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη ΠΓΔΜ είναι πλέον ορατό αν δεν γίνει κατορθωτή η έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Κρίσιμα ερωτήματα προκαλούνται μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Γιατί ο Πούτιν τρίβει τα χέρια του και οι ΗΠΑ και ΕΕ ανησυχούν με την εξέλιξη αυτή; Θα καταφέρει ο Ζαεφ να επιβιώσει πολιτικά και να περάσει την συμφωνία η θα ενισχυθούν οι εθνικιστές θα επανέλθουν στην εξουσία και θα ακυρώσουν τη Συμφωνία. Ποιοι θα είναι οι κλυδωνισμοί στο κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ Σύριζα και Ανελ; Μπορεί η συμφωνία των Πρεσπών να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα;

Το μόνο σίγουρο είναι ένα. Τα Βαλκάνια ξαναμπαίνουν στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων και ανταγωνισμών. ΗΠΑ, ΕΕ από τη μια και Ρωσία επιχειρούν να διευρύνουν την επιρροή και το ρόλο τους στη γεωστρατηγικά κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή των Βαλκάνιων. Η προσπάθεια τους αυτή προκαλεί ξανά αναταράξεις στη βαλκανική χερσόνησο το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Του Πάμπο Χρυσοστόμου

Διεθνολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα