Σχεδόν άδεια τα μικρά λεωφορεία της Λευκωσίας

Με ελάχιστους επιβάτες και ενίοτε εντελώς άδεια κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας, τα μικρά λεωφορεία του Δήμου Λευκωσίας, που παρέχουν, τους τελευταίους 15 μήνες, στο κοινό δωρεάν μεταφορά, ενώνοντας με τα δρομολόγιά τους το αστικό κέντρο, με το ιστορικό κέντρο της εντός των τειχών πόλης.

Συνεργείο του ΣΙΓΜΑ βρέθηκε το πρωί στο παλαιό ΓΣΠ, που αποτελεί

και την αφετηρία των δρομολογίων και η προσέλευση του κοινού - όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι - ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Τα οικολογικά μικρά λεωφορεία που λειτουργούν από τις 7.30 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, πραγματοποιούν συνολικά 88 δρομολόγια και οι διαδρομές εκτελούνται ανά 20 λεπτά, μέσω δύο δρομολογιακών γραμμών.

Όπως δήλωσε ο πρώην Επίτροπος Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου Λευκωσίας Χρύσανθος Φάκας, «μέσα στο λεωφορείο υπάρχει και internet, και στο οποίο μπορούν να ενώνονται και να βλέπουν τις διαδρομές. Τα λεωφορειάκια είναι προσβάσιμα και για άτομα με κινητικά προβλήματα και επίσης μπορούν να μεταφέρουν και τα ποδήλατά τους οι ποδηλάτες».

Παρά ταύτα, οι Κύπριοι δεν έχουν πειστεί ακόμη να τα χρησιμοποιήσουν, καθώς μεταφέρουν περίπου μόνο 1.200 άτομα τη βδομάδα, γεγονός που καταδεικνύει γενικότερα τη νοοτροπία μας σε σχέση με τις δημόσιες μεταφορές, η χρήση των οποίων στη χώρα μας ανέρχεται μόλις στο 4%.

«Γι’ αυτό παροτρύνουμε το κοινό να χρησιμοποιεί τις δημόσιες μεταφορές. Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, όμως η καλλιέργεια αυτού του θέματος θα μας φέρει καρπούς, μπορεί σε λίγα χρόνια. Άρα να μην θεωρούμε ότι είναι αποτυχημένο ένα λεωφορείο αν δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα, αλλά να περιμένουμε τους καρπούς για τις μελλοντικές γενεές».

Από τα συνολικά 13 μικρά λεωφορεία που έχουν αγοραστεί, σε λειτουργία βρίσκονται μόνο τα επτά, καθότι το πρόγραμμα λειτουργεί επί του παρόντος σε πιλοτική βάση.

Όσοι, πάντως, τα χρησιμοποιούν - κυρίως αλλοδαποί - δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι.

Τα Μικρά Λεωφορεία αποτελούν μια εκ των σημαντικότερων προνοιών του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της πρωτεύουσας, που έχει εκπονηθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα