Δικαίωση σε στρατιώτη-υποψήφιο φοιτητή από την Επίτροπο Διοικήσεως

Δικαίωση μετά από παράπονο που υπέβαλε στην Επίτροπο Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη κατά του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου, βρήκε υποψήφιος φοιτητής ο οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία κι επιθυμούσε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην γνωμοδότησή, βασικό κριτήριο κατάταξης ήταν ο «Γενικός Βαθμός».

Ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να εξασφαλίσει μόνο ένα «Γενικό Βαθμό», ανεξαρτήτως

μαθημάτων ή Πεδίων που επιθυμούσε να δηλώσει προτίμηση.

Ωστόσο, τα νέα πλαίσια πρόσβασης, κατά το τρέχον σχολικό έτος, προέβλεπαν αφενός πέραν του ενός βαθμού πρόσβασης, αφετέρου διαφορετικό βαθμού πρόσβασης ανά πλαίσιο. Έτσι, δημιουργήθηκε ζήτημα σε σχέση με τη Β’ και Γ’ κατανομή των θέσεων κατά το τρέχον έτος, σε όσους είχαν παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017, υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία και που θα είναι έτοιμοι να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο.

Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο παραπομνούμενος, σε περίπτωση που υποψήφιος στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2017 και νυν στρατιώτης έχει ίση ή υψηλότερη βαθμολογία με ή από τον τελευταίο εισακτέο της τελευταίας κατανομής του 2017 του προγράμματος που επιθυμεί να εισαχθεί και έχει παρακαθίσει στα απαιτούμενα μαθήματα του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου, θα καταλαμβάνει αυτόματα τη θέση. Όλα καλά μέχρι εδώ.

Ζήτημα προκύπτει ωστόσο με την ανακοίνωση του Υπουργείου ως προς τον τρόπο συμμετοχής στην Β’ και Γ’ κατανομή ως προς τους υποψήφιους του 2017 οι οποίοι υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία και αναμένεται να απολυθούν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Για αυτούς τίθεται ένα νέο κριτήριο, που δεν βρίσκεται σε συμφωνία με την συνήθη πρακτική, οδηγώντας τους σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους υποψήφιους που επωφελήθηκαν όσο αυτή ήταν σε ισχύ.

Η αιτιολογία που δόθηκε αφορούσε την μη συγκρίσιμη βαθμολογία που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Επιτρόπου, υπάρχει ένας υπάρχει βαθμός ουσιαστικής σύγκρισης.

Επίσης, οι στρατιώτες που κατατάχθηκαν το 2017 γνώριζαν ότι θα ισχύσει και γι’ αυτούς μια ευνοϊκή κατάσταση που επικρατούσε, τα τελευταία χρόνια δίδοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία.

Ως εκ τούτου, ο υποψήφιος δεν θα πρέπει να θυματοποιηθεί για πράξεις ή παραλείψεις της Αρμόδιας Αρχής, η οποία θα έπρεπε να είχε διευθετήσει το κενό που δημιουργήθηκε από την μετάβαση στην αλλαγή πρόσβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα