Σχεδόν $6 δισ. έδωσε η Τουρκία στο ψευδοκράτος από το 2002

Σχεδόν $6 δισεκατομμύρια έχει χορηγήσει η Τουρκία στο ψευδοκράτος, ως οικονομική ενίσχυση, κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων που μεσολάβησαν από το 2002 μέχρι το 2015.

Τα συγκεκριμένα ποσά άρχισαν να χορηγούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, μετά την εισβολή, τόσο υπό τη μορφή χορηγήσεων χωρίς την απαίτηση επιστροφής, είτε υπό τη μορφή πιστώσεων, δηλαδή δανείων τα οποία το ψευδοκράτος τυπικά οφείλει να αποπληρώσει.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει ότι κατά τη διαδικασία μιας ενδεχόμενης

λύσης του Κυπριακού, το ζήτημα αυτό δεν θα έπρεπε να ανησυχεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, υπονοώντας ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να αποποιηθεί μέρος των απαιτήσεών της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης του Τμήματος Τουρκικών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκος Μούδουρος, η Τουρκία έχει χορηγήσει συνολικά $5,978 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα $2,607 δισ. αποτελούν χορηγίες και τα $3,278 δισ. δάνεια.

Μια πρώτη εικόνα της χρηματοδοτικής παρέμβασης της Τουρκίας στα κατεχόμενα.(2002-2015). στοιχεία από έκθεση τουρκικής πρεσβείας #Cyprus pic.twitter.com/swjstZLQKo

Nikos Moudouros (@NikosMoudouros) January 4, 2017

Δώρο αξίας $2,607 δισ.

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύτηκε στο twitter, τα περισσότερα χρήματα των χορηγιών κατέληξαν σε δαπάνες για τις υποδομές. Εκεί, κατέληξε κατά προσέγγιση ποσό $1,169 δισ., με την άμυνα να ακολουθεί με $1,218 δισ. Από τις χορηγίες, όλα αυτά τα χρόνια, περίπου $219 εκ. κατέληξαν για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά στα δάνεια που έλαβε το ψευδοκράτος, αυτά συνολικά ανέρχονται στα $3,278 δισ., με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να προορίζονται για δαπάνες στον δημόσιο τομέα. Τα συγκεκριμένα $2,752 δισ., σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο, ο οποίος μίλησε στο SigmaLive, ουσιαστικά κατέληξαν στη «μαύρη τρύπα» των ελλειμμάτων του ψευδοκράτους, χρηματοδοτώντας το κενό ανάμεσα στα «κρατικά» έσοδα και τις δαπάνες.

Δανεικά κι αγύριστα ύψους $3,278 δισ.

Όσον αφορά τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα, αυτά ανέρχονται στα $208 εκ, με τα στοιχεία ωστόσο, να είναι ελλιπή, καθώς οι «Αρχές» των κατεχομένων βρίσκονται στη διαδικασία της επεξεργασίας για τα έτη από το 2011 μέχρι το 2015 (βλ. μηδενικά στον πίνακα).

Επίσης, τα δάνεια προς τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις αναδιαρθρώσεις των τραπεζών, ανέρχονται στα $317 εκ.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις επισκέψεις και τις προσπάθειες από πλευράς Κομισιόν, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας, να διαμορφωθεί μια ακριβής εικόνα για το τραπεζικό σύστημα των κατεχομένων, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να παραδώσουν τα στοιχεία που ζητούνται.

Τέλος, σημαντικό στοιχείο το οποίο παρουσιάζεται, αποτελούν οι «Πιστώσεις Ενθάρρυνσης», οι οποίες ανέρχονται περίπου στα $92 εκ. Πρόκειται ουσιαστικά για πιστώσεις που προσανατολίζονται περισσότερο σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, τόσο τουρκικές όσο και τουρκοκυπριακές, που δεν ανήκουν στη συγκροτημένη κατηγορία του ιδιωτικού τομέα, αλλά αφορούν ουσιαστικά και πάλι στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία αντλήθηκαν από όσα έχουν ανακοινωθεί από την τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα, αλλά και άλλες υπηρεσίες του ψευδοκράτους.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα