Έδωσαν τα χέρια Ερντογάν - Γκρίζοι Λύκοι στην Τουρκία

Σημαντικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας στο διεθνές προσκήνιο, η συμφωνία που επετεύχθη χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο εθνικιστικό κόμμα των Γκρίζων Λύκων.

Από τη μια πλευρά, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα του Κόμμα, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ έδωσαν τα χέρια με το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων, με φόντο μια σειρά ζητημάτων που ειδικά αυτή την περίοδο των φορτισμένων εξελίξεων στην περιοχή, έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για τα

τουρκικά συμφέροντα, όσο και για τον ίδιο τον Ερντογάν προσωπικά.

Όπως δημοσιεύει η ελληνική έκδοση της Καθημερινής στην Ελλάδα, επικαλούμενη πηγές που βρίσκονται στο εσωτερικό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), η τελική κι επίσημη συμφωνία των δύο πλευρών αναμένεται να λάβει την τελική της μορφή τις επόμενες εβδομάδες και θα αφορά τόσο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής όσο και σε θέματα εξωτερικής.

Η εν λόγω συμφωνία, έχει ιδιαίτερη σημασία για το θέμα του Κυπριακού, σε μια περίοδο που αυτό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του, με τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης την επόμενη εβδομάδα να κρίνει, εν πολλοίς, το μέλλον των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ερντογάν υπόσχεται την αυστηρή τήρηση «εθνικής γραμμής», η οποία θα περιορίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις σε Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο».

«Στο παρελθόν, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ έπραξαν ορισμένα σημαντικά λάθη», τονίζει στην εφημερίδα πηγή που διατηρεί συνεργασία με την ηγεσία του ΜΗΡ, προσθέτοντας ότι στο πεδίο του κουρδικού ζητήματος, «το AKP έφτασε στο σημείο να διαπραγματεύεται με τους τρομοκράτες».

«Δόξα τον Αλλάχ αυτά τα λάθη ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ο Πρόεδρος της χώρας και το κυβερνών κόμμα έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της όλης κατάστασης. Το σοκ της 15ης Ιουλίου βοήθησε την κυβέρνηση να κατανοήσει τις πραγματικότητες και να εστιάσει στη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής γραμμής σε διάφορα μέτωπα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία, γίνεται με βασική αφορμή τη ψήφιση του νέου συντάγματος της χώρας, που θα προβλέπει κυβέρνηση υπό ένα νέο προεδρικό, συγκεντρωτικό μοντέλο στο πρόσωπο του εκάστοτε προέδρου, καθιστώντας επί του παρόντος τον Ταγίπ Ερντογάν απόλυτο κυρίαρχο και δη, λίγους μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα