Σχέδιο υλοτομίας απειλεί το τελευταίο αρχέγονο δάσος Ευρώπης

Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να ακυρώσει σχέδιο της πολωνικής κυβέρνησης για υλοτόμηση στο δάσος του Μπιαγοβιέζα, το τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ανατολική Ευρώπη.

To δάσος Μπιαγοβιέζα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Το 1979 εντάχθηκε από την UNESCO

στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Το δάσος κινδυνεύει να μετατραπεί σε φυτεία δέντρων» δήλωσε ο Ρόμπερτ Σιγκλίτσκι, διευθυντής της Greenpeace Πολωνίας. Στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της WWF και ακόμα πέντε περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το σχέδιο που ενέκρινε τον περασμένο μήνα το πολωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά τις αντιδράσεις περιβαλλοντιστών και επιστημόνων, υποτίθεται ότι έχει στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας σκαθαριών (σκολύτες) που καταστρέφουν τα έλατα.

Οι υλοτόμοι, προβλέπει το σχέδιο, μπορούν να συλλέξουν περισσότερα από 180.000 κυβικά μέτρα ξύλου από μη προστατευόμενες περιοχές του δάσους σε μια δεκαετία.

Σημειώνεται πως το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του.

Πηγή: SkyNews

Keywords
Τυχαία Θέματα