Τα επικοινωνιακά μηνύματα των κομμάτων ενόψει εκλογών

Ξεκίνησε για τα καλά η προεκλογική περίοδος για τις Βουλευτικές Εκλογές 2016 που θα γίνουν στις 22 Μαΐου 2016 και τα πολιτικά κόμματα έχουν ριχθεί για τα καλά στον αγώνα.

Στην προσπάθεια τους για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών χρησιμοποιούν όλα τα πιθανά μέσα και επικοινωνιακές τεχνικές που έχουν στη διάθεση τους.

Μεγάλες και κεντρικές διαφημίσεις στους δρόμους, εκλογικά επιτελεία κομμάτων και υποψηφίων, αφίσες, ευφάνταστα συνθήματα

και σλόγκαν, διαφημιστικά φυλλάδια, διαφημιστικά σποτάκια στο διαδίκτυο, πληρωμένες πολιτικές διαφημίσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, διαδικτυακές διαφημίσεις, προωθούμενες δημοσιεύσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τύπου Facebook, είναι μόνο μερικά από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που μπορεί να εντοπίσει κανείς αυτή την περίοδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κεντρικό μήνυμα το οποίο έχει επιλέξει ο κάθε κομματικός σχηματισμός να χρησιμοποιήσει, ως βασικό όπλο στην προεκλογική εκστρατεία.

ΔΗΣΥ-«Σταθερή Προοπτική»

Με το μήνυμα «Σταθερή Προοπτική» αποφάσισε να προσεγγίσει τους πολίτες ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος με το σλόγκαν αυτό, είναι να δώσει το μήνυμα στον κάθε ψηφοφόρο ότι αν επιλέξει ΔΗΣΥ, επιλέγει τις πολιτικές και το κόμμα που με σταθερά και βέβαια βήματα, χωρίς πειραματισμούς και προχειρότητα, θα οδηγήσει στην θετική προοπτική για την Κύπρο.

Βασικό επιχείρημα σε όλες τις εμφανίσεις στελεχών του ΔΗΣΥ σε πολιτικές συζητήσεις είναι να μην επιτρέψουν οι πολίτες να επιστρέψει η χώρα σε λογικές και συνήθειες του παρελθόντος, οι οποίες να είναι καταστροφικές για τη χώρα, όπως υποστηρίζουν.

ΑΚΕΛ-«Μπορείς να κάνεις τη διαφορά»

Το ΑΚΕΛ με τη σειρά του, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική προσέγγιση στην επαφή του με τους ψηφοφόρους. Με το σύνθημα «Μπορείς να κάνεις τη διαφορά», καλεί τους πολίτες της Κύπρου να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση ενεργά.

Την ίδια στιγμή δείχνει ότι επιχειρεί να περάσει το μήνυμα στον κάθε πολίτη, ότι η ψήφος του καθενός μετρά και ότι ο πολίτης είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά και όχι οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Με διαδικτυακό σποτάκι, καλεί τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην αφεθούν στις πολιτικές που τους επιβάλλονται.

ΔΗΚΟ-«Η Κύπρος μπροστά»

Το ΔΗΚΟ αποφάσισε να περάσει ως βασικό του μήνυμα για τις επερχόμενες εκλογές το σύνθημα « Η Κύπρος Μπροστά», σε μια προσπάθεια να κάνει ξεκάθαρο ότι πρώτιστο μέλημα για το κόμμα αποτελεί η πρόοδος της Κύπρου και ότι το ΔΗΚΟ θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για να γίνει αυτό εφικτό. Το μήνυμα αυτό επιχειρεί επίσης να περάσει την αίσθηση ότι το ΔΗΚΟ δεν βάζει μπροστά τις μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά το κοινό καλό της χώρας.

Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ Η Κύπρος Μπροστά, σημαίνει:

• Η Κύπρος πάνω απ’ όλα, με τη διεκδίκηση της λύσης που θέλουμε και τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Η Κύπρος στο δρόμο της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αποκατάστασης αδικιών, της προοπτικής για όλους.

ΕΔΕΚ- «Υπερασπιζόμαστε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Η ΕΔΕΚ, προτάσσει το σύνθημα «Υπερασπιζόμαστε τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», σε μια προσπάθεια να τονίσει τις θέσεις της, σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η ΕΔΕΚ να θυμίσουμε, υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού είναι σε λανθασμένη βάση και ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, κινδυνεύει η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ενδεχόμενη λύση.

Η ΕΔΕΚ επιλέγοντας το συγκεκριμένο σύνθημα ως κεντρικό της μήνυμα, δείχνει ότι στόχος της είναι να προτάξει τις θέσεις της στο Κυπριακό ως κύριο όπλο για τις επικείμενες εκλογές, γεγονός που τη διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους σχηματισμούς, ως προς το επικοινωνιακό.

Η επιλογή του κεντρικού συνθήματος της ΕΔΕΚ, συνοδεύεται από το επιμέρους σύνθημα «μαζί για όλα όσα μας ενώνουν», σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του λαού γύρω από αξίες και κοινές επιδιώξεις.

Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών-«Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας»

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αποφάσισε να προτάξει το σύνθημα «Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας», σε μια προσπάθεια να ενσωματωθεί και όχι να ξεχωρίσει από τους πολίτες. Καλεί τους πολίτες να μην μείνουν απαθείς, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου.

Κύριος λόγος για την επιλογή του συγκεκριμένου συνθήματος, ενδεχομένως να είναι το ότι πέραν του Κινήματος Οικολόγων, στο συγκεκριμένο σχηματισμό συμμετέχουν ομάδες πολιτών, οι οποίες δεν αποτελούνται από επαγγελματίες της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά από καθημερινούς απλούς ανθρώπους όπως οι ίδιοι αναφέρουν, που αποφάσισαν να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Συμμαχία Πολιτών-«Ώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Μπορούμε»

Η Συμμαχία Πολιτών αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το σύνθημα «Ώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Μπορούμε». Το σύνθημα αυτό ευελπιστεί να περάσει το μήνυμα ότι ο κυπριακός λαός έχει αντέξει ήδη αρκετά σε αυτή τη διαδικασία των τελευταίων χρόνων. Ήρθε λοιπόν ο καιρός, σύμφωνα με τη Συμμαχία Πολιτών, να τερματιστούν οι πολιτικές αυτές των τελευταίων ετών, για να μπορέσει και η χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Κίνημα Αλληλεγγύη/ΕΥΡΩΚΟ- «Με Αλληλεγγύη μπορούμε»

Το νεοσύστατο Κίνημα Αλληλεγγύη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως σύνθημα ένα λογοπαίγνιο με την ονομασία του κινήματος προτάσσοντας το σλόγκαν «Με Αλληλεγγύη μπορούμε».

Επικοινωνιακή κίνηση, η οποία θέλει από τη μια να προτάξει τις ικανότητες και την επάρκεια των θέσεων του κινήματος και από την άλλη να προτάξει την αξία της αλληλεγγύης και ότι μόνο αν υπάρξει αλληλεγγύη μπορεί η κοινωνία και η χώρα να προχωρήσει προς το μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα