Σαουδάραβας ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας για «εισβολή» Συρία και «στήριξη εξτρεμιστών»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αδελ Αλ-Τζουμπέιρ, επιβεβαίωσε ότι το Βασίλειο αντιτίθεται σε αυτό που περιέγραψε ως "εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και στη στήριξη εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών στη Λιβύη και στη Σομαλία".

Σύμφωνα με το πρακτορείο MEMO, Ο Al-Jubeir δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στη ρουμανική πρωτεύουσα, στο Βουκουρέστι, για να συναντήσει αξιωματούχους εκεί την Πέμπτη: "Είμαστε αντίθετοι στην εισβολή της Τουρκίας στη

Συρία και  διαφωνούμε με  την υποστήριξη της Τουρκίας για πολιτοφυλακές στη Σομαλία, τη Συρία και τη Λιβύη."

Εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για τη μεταφορά ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην Ευρώπη. Ο κ. Al-Jubeir πρόσθεσε ότι «η Σαουδική Αραβία δεν είναι προκατειλημμένη για την μια πλευρά εις βάρος της άλλης στη σύγκρουση της Λιβύης και έχουμε ενημερώσει τον Χαφτάρ και τον Αλ Σαρατζ σχετικά με την αναγκαιότητα της εξεύρεσης πολιτικής λύσης.»

Όσον αφορά την Υεμένη, ο Σαουδάραβας υπουργός ισχυρίστηκε: «Δεν θέλαμε πόλεμο στην Υεμένη. Είχαμε παρέμβει για να σταματήσουμε τη Χεζμπολάχ και τους Χούτις και θέλουμε μόνο να επιτύχουμε σταθερότητα».

Ανέφερε επίσης ότι το Βασίλειο έχει χορηγήσει βοήθεια ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Υεμένη μέσω του Κέντρου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανακούφισης του Βασιλιά Σάλμαν και των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στην Υεμένη πρέπει να τερματιστεί με πολιτική διευθέτηση.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας σχέσεις άρχισαν να υποβαθμίζονται από τη δολοφονία του Σαουδάραβα  δημοσιογράφου-συγγραφέα, Τζαμάλ Χασόγκγι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Όπως σημειώνεται το δημοσίευμα, οι σχέσεις επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τον περασμένο μήνα, καθώς η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξή της για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Keywords
Τυχαία Θέματα