Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ: «Άρχισαν διαπραγματεύσεις για προξενείου σε ΤΔΒΚ»

Η διαδικτυακή Kıbrıs Postası (28.10.22) γράφει ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Aleksandr Grushko δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την «ΤΔΒΚ» με σκοπό το άνοιγμα προξενείου για τους Ρώσους που ζουν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ της Βερόνας στο Μπακού, ο Grushko είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της «ΤΔΒΚ» προς την κατεύθυνση

ανοίγματος προξενείου για τους Ρώσους που ζουν στην «ΤΔΒΚ» και είναι βέβαιοι ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Ανέφερε και τα εξής ο Grushko: «Προβαίνουμε σε διαβουλεύσεις με τους Κύπριους συναδέλφους μας εδώ και πολύ καιρό και το ανακοινώσαμε αυτό επισήμως ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την πλευρά της βόρειας Κύπρου στο θέμα του ότι χρειάζεται να παρέχουμε όλες τις απαραίτητες προξενικές υπηρεσίες στους Ρώσους που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε με τους Κύπριους αξιωματούχους σε αυτό το θέμα».

«Με ποιον συνομιλούν οι Ρώσοι για την υπόθεση του γραφείο στην ΤΔΒΚ»;

Κάτω από αυτό τον τίτλος, η Kıbrıs Postası γράφει ότι οι Ρώσοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με τις αρχές των κατεχομένων σχετικά με την υπόθεση του ανοίγματος προξενείου στις κατεχόμενες περιοχές. 

Κάνοντας λόγος για «μυστήριο με το ρωσικό προξενείο στην ΤΔΒΚ», η εφημερίδα αναφέρει ότι διπλωματική σύγχυση προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Alexandr Grushko ότι συνομιλούν με τους «Κύπριους» για το θέμα του προξενείου.

Σημειώνοντας ότι ο ελληνοκυπριακός Τύπος και μερικές τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Ρωσία διαβουλεύεται με τις αρχές τις Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική Hurriyet, έγραψε ότι ο Grushko δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε συζητήσεις με τις «αρχές» της «ΤΔΒΚ» για το άνοιγμα γραφείου.

Η Kıbrıs Postası γράφει επίσης ότι στην προσπάθειά της να διευκρινίσει με ποιους βρίσκονται σε επαφή οι Ρώσοι για άνοιγμα προξενείου στα κατεχόμενα, η ίδια επικοινώνησε με «ανώτατες διπλωματικές πηγές» από την «ΤΔΒΚ», οι οποίες της ανέφεραν ότι κανείς δεν συζήτησε τέτοιο θέμα μαζί τους.

Η εφημερίδα καταλήγει λέγοντας ότι πριν ένα χρόνο, ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία έλαβε πληροφορίες από τις αρχές της «ΤΔΒΚ» σχετικά με τη «νομοθεσία» για το άνοιγμα γραφείου στα κατεχόμενα, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα