Ρωσικές υπεράκτιες στην Κύπρο κινδυνεύουν από τις κυρώσεις

Πέντε με έξι μεγάλες ρωσικές εταιρείες Παροχής Επενδυτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ενδεχομένως να βρεθούν σε κίνδυνο λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η ΕΕ προς τις μητρικές τους εταιρείες στη Ρωσία, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, η οποία σημείωσε ωστόσο ότι προς το παρόν οι εταιρείες αυτές έχουν κεφαλαιακή επάρκεια.

Μιλώντας κατά την

παρουσίαση του απολογισμού της Επιτροπής για το 2014 και τις προτεραιότητές της για το 2015, η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε εκτός από το θέμα των ρωσικών εταιρειών, στο θέμα των κατόχων αξιογράφων, λέγοντας ότι συζητείται αυτό το διάστημα η εμπλοκή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για εξέταση των περιπτώσεων που αφορούν μικροεπενδυτές μέχρι το ποσό των 175 χιλιάδες ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού και ερωτηθείσα για το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο λόγω της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, η κ. Καλογήρου είπε ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται στις περιπτώσεις που μητρικές εταιρείες κάποιων ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο συμπεριλαμβάνονται στο κατάλογο της ΕΕ με τα περιοριστικά μέτρα. Ως εκ τούτου, οι μητρικές αυτές ρωσικές εταιρείες δεν μπορούν να προβαίνουν σε συναλλαγές με τις θυγατρικές τους εταιρείες στην Κύπρο και αν οι αυτές οι εταιρείες στην Κύπρο χρειαστούν κεφάλαια, δεν θα μπορούν να τα εξασφαλίσουν από τις μητρικές τους εταιρείες, οι οποίες είναι ως συνήθως κυβερνητικές.

Στην Κύπρο αυτές οι ρωσικές εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών είναι πέντε με έξι αλλά, όπως διευκρίνισε, είναι μεγάλες. Όπως είπε, το ρίσκο που έχουν αυτές οι εταιρείες και ο κίνδυνος που υπάρχει λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει η ΕΕ, είναι να χρειαστούν χρηματοδότηση και να μην μπορούν να την εξασφαλίσουν από αλλού. Προς το παρόν, όμως, όπως είπε, οι εταιρείες αυτές δεν χρειάζονταν κεφάλαια καθώς η κεφαλαιακή τους επάρκεια δεν βρίσκεται στο 9% όπως είναι οι Τράπεζες, αλλά βρίσκεται στο 16-20%. Άρα, σε περιπτώσεις κάποιου είδους τεστ αντοχής, όπως ήταν η κρίση με το ελβετικό φράγκο, οι εταιρείες αυτές αντεπεξήλθαν χωρίς να επηρεαστούν τα κεφάλαια τους.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των αξιογράφων, η κ. Καλογήρου είπε πως η Επιτροπή σκέφτηκε την εμπλοκή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, για ποσά μέχρι 175 χιλιάδες Ευρώ. Όπως σημείωσε, υπήρχαν πάρα πολλοί μικροεπενδυτές που επένδυσαν στα αξιόγραφα, με ένα 80% να κατόχων αξιογράφων να αφορούν ποσά μέχρι 100 χιλιάδες. Όπως είπε, εκτός των θεσμικών επενδυτών, κάπου 300 με 400 εκ. τα οποία αφορούν μικροεπενδυτές μέχρι 100 χιλιάδες θα μπορούσαν να διευθετηθούν μέσω του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σε ατομική όμως βάση, εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Όπως σημείωσε, το θέμα συζητήθηκε με τον ίδιο το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο οποίος με τη σειρά του θα το θέσει στο Συμβούλιό του, όπου και θα αποφασιστεί το κατά πόσον μπορεί να αναλάβει αυτές τις περιπτώσεις. Σε περίπτωση που θα μπορεί, οι κάτοχοι αξιογράφων μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ θα μπορούν να αποταθούν σε αυτόν, ώστε να μην σπαταλούν χρήματα σε δικαστήρια.

Παρουσιάζοντας το έργο της Επιτροπής και τις προτεραιότητες για το 2015, η κ. Καλογήρου είπε ότι παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, η Επιτροπή συνεχίζει να λαμβάνει αιτήσεις για αδειοδότηση νέων εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται τόσο στον τομέα της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών όσο και στον τομέα παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Το ενδιαφέρον αυτό, τόνισε η κ. Καλογήρου, καταδεικνύει ότι η Κύπρος εξακολουθεί να συγκεντρώνει ουσιαστικά πλεονεκτήματα και να αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. “Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι πολλές και χρειάζεται σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς όχι μόνο για να επανακτηθεί πλήρως η αξιοπιστία της Κύπρου” αλλά και για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο μεγάλου κύρους στον τομέα αυτό, είπε.

Αναφερόμενη στις σημαντικότερες εξελίξεις του τομέα κατά το 2014 η κ. Καλογήρου είπε ότι στη διάρκεια του 2014, η Επιτροπή συνέχισε να συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα από την οικονομική κρίση και να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Επιτροπής για ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία, από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013, και κυρίως στις ενέργειες σε σχέση με τους εποπτευόμενους από την Επιτροπή οργανισμούς, στην τεκμηριωμένη και αμερόληπτη διερεύνηση υποθέσεων περιλαμβανομένων των τραπεζών, στη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου με την προώθηση μεγάλου αριθμού νομοθεσιών και οδηγιών, καθώς και στις ενέργειες που αφορούσαν την επιμόρφωση των επενδυτών και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε σχέση με τη διερεύνηση υποθέσεων, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι από έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί το 2014 προέκυψαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας και έχουν επιβληθεί συνολικές διοικητικές κυρώσεις της τάξης των €8,2 εκ. Είπε επίσης ότι στις περιπτώσεις που ανέκυπτε το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, τα στοιχεία που είχε ενώπιον της η Επιτροπή απεστάλησαν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να αποφανθεί κατά πόσο ενδείκνυται η ποινική δίωξη των εμπλεκομένων. Όσον αφορά το 2015 ανέφερε ότι η διερεύνηση των υποθέσεων που εκκρεμούν θα συνεχιστεί.

“Οι εν λόγω υποθέσεις αφορούν ενδεχόμενες παραπλανητικές δηλώσεις, αξιολόγηση των στοιχείων που είχαν συμπεριληφθεί στις οικονομικές καταστάσεις των προηγούμενων ετών, καθώς επίσης πρακτικές που ενδεχομένως να αποτελούν χειραγώγηση της αγοράς”, εξήγησε.

Σε ερώτηση αναφορικά με την είσπραξη από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Επιτροπή, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι από τα 9,4 εκ. που έχει επιβάλει – 1,2 το 2013 και 8.2 το 2014- έχουν εισπραχθεί μόλις 350 χιλιάδες ευρώ. “Έχουμε κάνει αγωγές σε όλους όσοι δεν μας έχουν καταβάλει τα πρόστιμα, διότι επειδή έχουν κάνει αγωγές στις αποφάσεις μας δεν σημαίνει ότι δεν χρωστούν τα χρήματα στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας”, είπε.

Η κ. Καλογήρου είπε ακόμη ότι το 2015 “έχουμε στόχο να ενισχυθεί το Τμήμα Εποπτείας με ανθρώπινο δυναμικό, ούτως ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω η εποπτεία της αγοράς μέσω της διενέργειας περισσότερων ελέγχων, την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου εποπτείας που θα βασίζεται στη διαχείριση των κινδύνων των εποπτευομένων οργανισμών και την παροχή περισσότερης καθοδήγησης στους εποπτευόμενους για τη βελτίωση της συμμόρφωσής τους, σύμφωνα και με τις αδυναμίες που εντοπίζονται στους ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”.

Στο επίπεδο της ενημέρωσης και επιμόρφωσης των επενδυτών, η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημοσίευση ενημερωτικών άρθρων και προειδοποιητικών ανακοινώσεων, στη διοργάνωση σεμιναρίου για οικονομικούς συντάκτες και στην παραγωγή σύντομων ενημερωτικών βίντεο τα οποία θα αναρτηθούν προσεχώς στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της Επιτροπής (www.cysec.gov.cy).

Σε ερώτηση σχετικά με την εποπτεία για διακίνηση παράνομου χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατίας, η κ. Καλογήρου είπε πως η Επιτροπή έχει διενεργήσει εποπτεία σε αυτό τον τομέα εντατικά το 2014 σε Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών αλλά και Διοικητικών Υπηρεσιών αλλά δεν έχει εντοπίσει παράνομες συναλλαγές, οι οποίες θα έπρεπε να αναφερθούν στη ΜΟΚΑΣ, αλλά έχουν εντοπιστεί αδυναμίες στο πώς διενεργούν τους ελέγχους τους με τους πελάτες τους.

Τέλος, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Επιτροπή διενήργησε παγκύπρια έρευνα αγοράς με στόχο να προσμετρηθεί το επίπεδο γνώσεων του κοινού σε θέματα που αφορούν την Επιτροπή. “Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δηλώνει ότι γνωρίζει την ύπαρξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και έχει θετική εκτίμηση για το έργο της, παρουσιάζεται μια εικόνα σύγχυσης ως προς τον ρόλο που επιτελεί και τις αρμοδιότητές της”, ανέφερε.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το 56,1% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι υπάρχει στην Κύπρο Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (τα αντίστοιχα ποσοστά σε αποφοίτους πανεπιστημίου είναι 64,4% και μεταπτυχιακού 85,7%), το 60,6% όλων όσοι γνωρίζουν ότι υπάρχει Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πιστεύουν ότι με τα άρθρα, ανακοινώσεις και συνεντεύξεις της συμβάλλει στην ενημέρωση και επιμόρφωση των επενδυτών. Επίσης, το 56,6% θεωρεί πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί η Επιτροπή, το 55,7% ότι συμβάλλει στην προστασία των επενδυτών και το 59,7% ότι συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα