Μαυρίδης: Η Κύπρος στα πλάνα της Κομισιόν για εφοδιασμό ΦΑ

Τη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο τόνισε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) σε παρέμβαση του στο πλαίσιο της παρουσίασης της Στρατηγικής για την Ενεργειακή Ένωση από τον Αντιπρόεδρο και αρμόδιο Επίτροπο της Κομισιόν Μάρο Σέφκοβιτς, στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Στην παρέμβαση του ο κος Μαυρίδης αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου, ο οποίος χαρακτήριζε τους σχεδιασμούς για το Νότιο Αγωγό (South Stream)

και τον Ρωσσο-Τουρκικό Αγωγό (Turkish Stream) ως "νεκρούς" και μη βιώσιμους. "Μήπως επιτέλους πρέπει να στραφούμε στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί, υπό τον έλεγχο της ΕΕ, με τη δημιουργία ενός διαδρόμου από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια ενός αγωγού και τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο;" ρώτησε με νόημα τον Επίτροπο.

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Επιτροπή για κάλυψη της μεγάλη ανάγκης που υπάρχει για επιτάχυνση της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων γύρω από υποδομές για την ενέργεια. Είναι γνωστό, σημείωσε, ότι οι επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα δεν αρκούν, άρα "πως σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο πρόβλημα των υποεπενδύσεων και την έλλειψη σωστών κινήτρων από τα μέχρι τώρα χρηματοδοτικά προγράμματα;" ρώτησε καταλήγοντας.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος επεσήμανε ότι είναι σημαντικό τώρα περισσότερο από ποτέ να αναζητήσουμε λύσεις για ενίσχυση των διασυνοριακών ροών φυσικού αερίου και να διασφαλίσουμε τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η Ευρώπη να μην επενδύσει σε μία μόνο πηγή εφοδιασμού ενέργειας αλλά να υπάρξουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές, σημειώνοντας συγκεκριμένα τη Ρωσία, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα/Αδριατική.

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σαφήνεια και στρατηγικός σχεδιασμός για κάθε κράτος-μέλος, οι οποίοι σχεδιασμοί θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα κοινοτικά κονδύλια, όπως τα διαθρωτικά ταμεία και το πρόσφατο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα