Ανέπεμψε την αναβολή εφαρμογής των εκποιήσεων ο Πρόεδρος

Στην αναπομπή της νομοθεσίας που ψήφισε η βουλή για την αναστολή της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων μέχρι τον Μάρτιο προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δείτε αυτούσια την επιστολή του Προέδρου ΕΔΩ

Στην επιστολή που έστειλε στην Βουλή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται δυνάμει του άρθρου 51.1 του Συντάγματος ανέπεμπψε τον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων

(τροποποιητικό) νόμο του 2015.

Αναφερόμενος στους λόγους της αναπομπής, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 και τέθηκε σε ισχύ στις 9/9/2014.

Ο παρών νόμος προσθέτει, τίθεται σε εφαρμογή από την ημέρα δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και αναφορικά με ενυπόθηκο ακίνητο που αποτελεί την κύρια κατοικία, τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2015.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι με την ισχύ της παρούσας νομοθεσίας ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες της ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία επωφελήθηκε δανειοδότησης γύρω στα 350 εκ. αρχές Δεκεμβρίου 2014. Επιπρόσθετα θα εγκρίνετο επιπρόσθετη δανειοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ποσού ύψους 85 εκ. η οποία έγκριση έχει ανασταλεί.

Η ψήφιση της αναστολής, αναφέρει, κλονίζει την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι που θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα τόσο στους υφιστάμενους δανειστές όσο και στους οποιουσδήποτε νέους δανειστές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει επίσης ότι για να μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε εκποίηση ακινήτου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος και να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως να κατατεθούν για έγκριση στη Βουλή.

«Σημειώνεται το γεγονός ότι προωθούνται για ψήφιση από τη Βουλή των αντιπροσώπων όλες οι νομοθεσίες που πλαισιώνουν το σχέδιο αφερεγγυότητας εντός της επόμενης εβδομάδας, το οποίο γεγονός ήταν απαίτηση της Βουλής των αντιπροσώπων», σημειώνει ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Με βάση τα προαναφερόμενα εισηγούμαι όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων μη εμμείνει στην απόφαση της, αποδεχόμενη την αναπομπή», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα