Ρόλο μεσολαβητή Αναστασιαδη-Ακιντζί ανέλαβε ο Μπάιντεν

Στις διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε χθες ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρεται γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

Στη δήλωση επισημαίνει ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος «κάλεσε τους δύο ηγέτες να επαναλάβουν τις συναντήσεις, το συντομότερο δυνατό».

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος, «ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο

Αναστασιάδη για να τον συγχαρεί για τις επιτυχείς βουλευτικές εκλογές, να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική των ΗΠΑ προς την Κύπρο παραμένει αμετάβλητη και να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αδράξει την ευκαιρία και να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Προσθέτει ότι στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να μεταφέρει το ίδιο μήνυμα, για την ανάγκη να συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση.

«Ο Αντιπρόεδρος κάλεσε τους δύο ηγέτες να επαναλάβουν τις συναντήσεις, το συντομότερο δυνατό. Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύθηκε για συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στις δύο πλευρές, καθώς εργάζονται για την επίτευξη μιας επιτυχούς συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους και εξήρε τη δέσμευση και το θάρρος των ηγετών για τα ιστορικά μέτρα που λαμβάνουν για την επανένωση του νησιού», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

H Λευκωσία αναμένει εξηγήσεις

Εξηγήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη αναμένει η Λευκωσία για όσα διαδραματίστηκαν στο περιθώριο της Συνόδου για την Ανθρωπιστική Κρίση στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, προβαίνει σε διπλωματικά διαβήματα.

Ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στη Νέα Υόρκη στις 6 Ιουνίου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχει, εξάλλου, συνάντηση στις 3 Ιουνίου με τον Διευθυντή του γραφείου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Μπουρτζιού: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίσει τον Ακιντζί

«Ο κ. Ακιντζί μπορεί από μόνος του να αποφασίζει σε ποιο δείπνο θα παρευρίσκεται και κανένας δεν έχει δικαίωμα να εμποδίσει το δικαίωμα αυτό», δήλωσε σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί.

Παρορμητική αντίδραση καταλογίζει στην ε/κ πλευρά ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Παράλληλα δηλώνει έτοιμος να εντείνει τις προσπάθειες, με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, Σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, αναφέρει ότι ο χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά, ώστε να εξευρεθεί λύση εντός του χρονικού στόχου του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα