Με νάιλον σακούλια και σύνεργα πνιγμού

Για τον πρόσφατο, ξαφνικό θάνατο του καθηγητή του στο Πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας, Αlan Clarke, 52 χρονών, πατέρα δύο παιδιών, μου έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα Κύπριος φοιτητής του Πανεπιστημίου, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Θέλει απλώς να εκφράσει τη συντριβή του για την απώλεια ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα, που άνοιξε δρόμους στην έρευνα για τον καρκίνο του στήθους, του προστάτη και του εντέρου.

Έψαξα λίγο για τις συνθήκες του θανάτου του, που δεν αναφέρονταν στο σημείωμα και που συσχετίσθηκαν από τον ιατροδικαστή που εξέτασε το πτώμα του, με την αυτοερωτική

ασφυξία - μια επικίνδυνη ερωτική πρακτική που εφαρμόζουν πολλοί άντρες, διακόπτοντας για μικρό χρονικό διάστημα την οξυγόνωση του εγκεφάλου, με στόχο την πρόκληση σεξουαλικής διέγερσης.

Τον καθηγητή Clarke, που ήταν διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο και τα Βλαστοκύτταρα, βρήκε νεκρό η σύζυγός του, σε δασώδη περιοχή, τρεις ώρες μετά που έφυγε από το σπίτι, για να βγάλει βόλτα τον σκύλο τους. Ένας από τους γείτονες που είχε βγει για αναζήτησή του, είπε ότι «είδε έναν άντρα με λυγισμένα πόδια και το κεφάλι κρεμασμένο προς τα κάτω, καλυμμένο από κουκούλα, που είχε τρύπες στα μάτια και στο στόμα. Φορούσε ένα λεπτό μπλε τζάκετ και παντελόνι από μαύρο λάτεξ. Το λουρί του σκύλου ήταν περασμένο στον λαιμό του».

Θυμήθηκα ότι με παρόμοιο τρόπο έφυγε από τη ζωή πριν από μερικά χρόνια ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουτ Ντέιβιντ Κάρανταϊν (David Carradine), αλλά και ο παρουσιαστής της τηλεόρασης του BBC, Κρίστιαν Ντίγκμπι (Kristian Digby).

Τον Κάρανταϊν είχαν βρει νεκρό σε πολυτελές ξενοδοχείο της Μπαγκόγκ, κουλουριασμένο μέσα στη ντουλάπα της σουίτας του, με ένα σχοινί περασμένο στον λαιμό του και ένα άλλο στο γεννητικό του όργανο. Τα δύο σχοινιά ήταν δεμένα μεταξύ τους και κρέμονταν από τη σιδερένια βέργα της ντουλάπας.
Βρισκόταν στην πόλη με άλλα μέλη κινηματογραφικού συνεργείου που γύριζαν μαζί του μια ταινία και που διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο.

Έτσι πέθανε στο διαμέρισμά του στο ανατολικό Λονδίνο και ο Κρίστιαν Ντίγκμπι, που βρέθηκε από τους αστυνομικούς γυμνός, έχοντας δίπλα του μια ζώνη και μια σακούλα, συνήθη αντικείμενα που υποβοηθούν στην άσκηση της ερωτικής αυτοϊκανοποίησης.

Ο κοινός τρόπος θανάτου τοποθετεί τα τρία θύματα στη μακριά λίστα των εκατοντάδων αντρών που πεθαίνουν κάθε χρόνο, ιδιαίτερα στις αγγλοσαξονικές χώρες από αυτοερωτική ασφυξία. Οι τρεις άντρες έχουν ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό, ότι ήταν πολύ γνωστοί, δημοφιλείς και αγαπητοί στους γύρω τους.

Έφυγαν και οι τρεις με τον ίδιο τρόπο, να ερωτοτροπούν έχοντας μαζί τους όχι κάποιον άλλο άνθρωπο, αλλά νάιλον σακούλια και σύνεργα πνιγμού - ας μην ξεχνούμε ότι σε ιστορικό πλαίσιο, η αυτοερωτική ασφυξία υπάρχει από τον 17ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για θεραπεία της ανικανότητας, μια ιδέα που προήλθε από την παρατήρηση της πρόκλησης στύσης και κάποτε εκσπερμάτωσης στους άντρες που εκτελούνταν δημόσια με απαγχονισμό.

Το τέλος της ζωής τους τούς βρήκε κάτω από τους προβολείς της φήμης και της αναγνωρισιμότητας, αλλά στην πραγματικότητα, ήταν και για τους τρεις όσο πιο θλιβερό και μοναχικό μπορούσε να είναι.

Keywords
Τυχαία Θέματα