Ραδιοτηλεσκόπιο μπορεί να λάβει μηνύματα από εξωγήινους

Αν ποτέ η ανθρωπότητα λάβει μηνύματα από εξωγήινα όντα τότε αυτά θα ληφθούν από το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο που θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες στην Κίνα.

“Το υψηλό επίπεδο ευαισθησίας του τηλεσκοπίου θα μας βοηθήσει να ψάξουμε για ευφυή ζωή έξω από το γαλαξία” δήλωσε ο Wu Xiangping, γενικός διευθυντής της κινεζικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη αστρονομικών σωμάτων που εκπέμπουν ραδιοκύματα, όπως οι γαλαξίες, τα πάλσαρ, τα κβάζαρ,

και τα σουπερνόβα.

Η διάμετρος του FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), είναι μισό χιλιόμετρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο σε λειτουργία σήμερα είναι το ραδιοτηλεσκόπιο στο Πουέρτο Ρίκο με διάμετρο δορυφορικού κατόπτρου τα 305 μέτρα.

Το κινέζικο ραδιοτηλεσκόπιο άρχισε να κατασκευάζεται πριν από πέντε χρόνια και θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο. Η κατασκευή του θα κοστίσει 260 εκατομμύρια δολάρια.

Η λειτουργία του ωστόσο θα υποχρεώσει τη μετακίνηση 9.000 ανθρώπων σε άλλη περιοχή καθώς σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων δεν πρέπει να λειτουργούν κοινές συσκευές, όπως φούρνοι μικροκυμάτων ή κινητά τηλέφωνα γιατί θα παρεμβάλλουν και θα επηρεάζουν τη λειτουργία του τηλεσκοπίου.

Η κινεζική κυβέρνηση θα ζητήσει από τους κατοίκους της γύρω περιοχής στη νότια Κίνα να μετεγκατασταθούν, προσφέροντας αποζημίωση 1.700 ευρώ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα ζητεί μετεγκατάσταση πληθυσμού προσφέροντας πενιχρές αποζημιώσεις.

Σημειώνεται ότι η Κίνα, έχοντας κατανοήσει ότι ο `πόλεμος των άστρων` εισέρχεται σε νέα εποχή, επιθυμεί να κυριαρχήσει στο χώρο της έρευνας και εξερεύνησης. Εκτός από τις αποστολές στη Σελήνη με επανδρωμένο όχημα προσεδάφισης η Κίνα σχεδιάζει επίσης μια μη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέχρι το 2020.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα