Τι αποφάσισαν Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πίεζε για μία σαφή δέσμευση από Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ πως τα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τουλάχιστον όσον αφορά το προσχέδιο του κειμένου που δημοσιοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.

Με

βάση τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε πως πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητας της Σένγκεν, ενώ θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βάση στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και «τερματισμός της ανεξέλεγκτης διάβασης» των προσφυγικών ροών από τα Βαλκάνια, κάτι που μεταφράζεται σε ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα.

Το μέρος του τελικού κειμένου δημοσιοποιήθηκε την ώρα που διεξαγόταν το τελευταίο μέρος της Συνόδου, το οποίο αφορά τα θέματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Τι λέει το κείμενο

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι στόχος της ΕΕ στο προσφυγικό «πρέπει να είναι η ταχεία μείωση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Σένγκεν».

Οι 28 χώρες χαιρετίζουν «την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στη διεξαγωγή αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο» και σημειώνουν πως η FRONTEX θα πρέπει να «συνεργαστεί στενά» με το ΝΑΤΟ. «Η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα για τη μείωση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών» υπογραμμίζεται, λέγοντας πως «έχουν γίνει βήματα από την Τουρκία, ωστόσο οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν πολύ υψηλές». «Απαιτείται σημαντική και συνεχής μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύεσεων και αυτό απαιτεί επιπλέον, αποφασιστικές προσπάθειες και από την τουρκική πλευρά» υπογραμμίζεται.

À Bruxelles pour le Conseil européen, je m’entretiens ce matin avec la chancelière Angela Merkel et le Premier ministre Aléxis Tsípras.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης François Hollande (@fhollande) στις Φεβ 19, 2016, 1:47πμ PST


Τονίζεται επίσης ότι «η συνεχής μη ομαλή μεταναστευτική ροή πάνω στο βαλκανικό διάδρομο παραμένει παράγοντας βαθιάς ανησυχίας που απαιτεί επιπλέον δράση και τερματισμό της προσέγγισης «ανεξέλεγκτης διάβασης» («wave-through approach») και μη συντονισμένων μέτρων πάνω στη διαδρομή αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές συνέπειες για τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη». «Είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Σένγκεν, με πλήρη υποστήριξη σε μέλη που αντιμετωπίζουν δύσκολες περιστάσεις» αναφέρεται. Αναφέρεται ότι «πρέπει να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση στην οποία όλα τα μέλη να εφαρμόζουν πλήρως το Σένγκεν και αρνούνται είσοδο στα εξωτερικά σύνορα σε υπηκόους τρίτων χωρών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν κάνουν αίτηση για άσυλο όταν τους έχει δοθεί η ευκαιρία».

Σημειώνεται ότι σε αυτό «λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, και εφαρμόζοντας το σχέδιο δράσης με την Τουρκία». Η σύσταση και λειτουργία των hotspot «βελτιώνεται σταδιακά, […] ωστόσο μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν, ώστε συγκεκριμένα να γίνουν πλήρως λειτουργικά και να διασφαλιστεί η πλήρης ταυτοποίηση και καταγραφή κάθε εισόδου και η πλήρης εφαρμογή της μετεγκατάστασης» αναφέρεται. «Οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη χώρα μέρος από την οποία ζητούν άσυλο» υπογραμμίζεται.

Διαβάστε το εδώ ολόκληρο.

Τριήμερο-φωτιά για Τσίπρα

Οσον αφορά την πολιτική επικαιρότητα, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην Ελλάδα απόψε και το Σαββατοκύριακο θα καταστρώσει τα σχέδιά του για τη Δευτέρα, όταν και θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού του με τους αγρότες. «Εχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 12:00 και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να τους… ηρεμήσει. Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αγρότες της Θέρμης γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

Οσον αφορά το πρόγραμμα της Βουλής, το βράδυ του Σαββάτου διεξάγεται μία ακόμη μάχη των πολιτικών αρχηγών για το παράλληλο πρόγραμμα. Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και το κλίμα προβλέπεται… εκρηκτικό, αφού η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τη Βουλή ανάλογα με τις ανάγκες της.

The post Τι αποφάσισαν Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα