Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει Διάσκεψης για την Κύπρο

Έντονο είναι το πολιτικό παρασκήνιο, ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό.

Την ώρα, που η Λευκωσία αναμένει αποτελέσματα από τη γαλλική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι, όπου το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, με το Κυπριακό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει

τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος σε συνέντευξη στο διεθνή, γαλλόφωνο, τηλεοπτικό σταθμό TV5-Ευρώπη, τονίζοντας ότι

διατάξεις της Συνθήκης της ΕΕ αποκλείουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις.

Αύριο το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, θα προετοιμάσουν σήμερα οι δύο διαπραγματευτές.

Σήμερα, οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί θα συναντηθούν προκειμένου να συζητηθεί και να καθοριστεί η ατζέντα της αυριανής πρώτης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, κατά το οποίο αποφασίστηκε η επανέναρξη των συνομιλιών μετά το Μοντ Πελεράν με εντατικοποιημένη μορφή επί όλων των κεφαλαίων, με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, απαιτεί τολμηρές πολιτικές αποφάσεις.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού το οποίο απαιτεί τολμηρές πολιτικές αποφάσεις. Μια λύση, που, όπως έχω κατ` επανάληψη πει, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες ανησυχίες και έγνοιες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, χωρίς να αφήνει νικητές ή ηττημένους», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ιωάννη Κασουλίδη και Νίκου Κοτζιά.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και θα έχει στόχο το συντονισμό Λευκωσίας- Αθήνας και τον καθορισμό συγκεκριμένου πλαισίου στρατηγικής στο Κυπριακό.

Αναμένεται να καθοριστεί συγκεκριμένα η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στις 15 και 16 του μηνός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με στόχο και τη συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Το Κυπριακό, εξάλλου, θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και κατά τις διεθνείς επαφές που θα έχει εντός της εβδομάδας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Την Πέμπτη θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει γεύμα εργασίας με την Γερμανίδα καγκελάριο, 'Ανγκελα Μέρκελ.

Αργότερα θα συναντήσει και τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με κυβερνητικές πηγές εντός των ημερών θ’ αρχίσουν σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των ΥΠΕΞ, επαφές για προετοιμασία του εδάφους για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, με κεντρικό θέμα τις εγγυήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα