Να σταματήσει η διαδικασία πριν από το δημοψήφισμα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
Να μη φτάσουμε σε νέο δημοψήφισμα για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, ανέφερε στην επιμνημόσυνη ομιλία του ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άγγελος Συρίγος

Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου και μηνύματα στήριξης τόσο στον αγώνα του για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και αναφορές

για τη σημερινή εικόνα που έχει το εθνικό ζήτημα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημοσύνου.

Ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άγγελος Συρίγος, ανέφερε ότι «η σημερινή (χθεσινή) τελετή γίνεται ενώ η Κύπρος περνά τις κρισιμότερες ώρες της μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν το 2004. Η εικόνα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ακόμη εντελώς καθαρή.

Συζητήσεις συνεχίζονται επί πολλών θεμάτων, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για κρίσιμα ζητήματα με σοβαρότερα ίσως αυτά του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στα διλήμματα που δημιουργούνται σε αυτήν τη φάση, οι συμβουλές που θα είχε να μας δώσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, εάν ήταν ακόμη ανάμεσά μας, θα ήσαν πολύτιμες και μοναδικές».

Τι χάσαμε από το 2004
Ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι διαπίστωσε πως στο διάγγελμα του 2004 υπήρχαν θέματα που σήμερα τα έχουμε περίπου καταπιεί.
1. Σε ένα καθεστώς, όπου οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση ισοτιμίας, δηλαδή 50-50, παρέχεται σε κάθε πλευρά η ευχέρεια και η δυνατότητα να δημιουργούν αδιέξοδα που θα οδηγούν σε παράλυση τις διοικητικές λειτουργίες του κράτους.

2. Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Καλούμαστε να καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, το μόνο έρεισμα ασφάλειας τού λαού μας και εγγύηση τής ιστορικής μας φυσιογνωμίας. Πίσω από αυτές τις φράσεις κρύβεται ο λόγος που η Τουρκία έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις διά των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Συρίγος είπε ότι «τα κατεχόμενα αποτελούν μία μαύρη τρύπα στον παγκόσμιο χάρτη. Δεν αναγνωρίζονται από κανέναν. Μέσα από τη συμφωνία λύσεως του Κυπριακού η Τουρκία αναζητεί να δώσει διεθνή υπόσταση στα κατεχόμενα».

Τόνισε ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κυπριακός Ελληνισμός διαπραγματεύεται τη διεθνή του υπόσταση. Αυτό είναι το διαπραγματευτικό του χαρτί. Το μοναδικό διαπραγματευτικό του χαρτί. Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τον αποκλειστικό εκπρόσωπο του νησιού. Στο νησί δεν υπάρχει άλλη διεθνής οντότητα.

Αντιστοίχως ο Ελληνισμός της Κύπρου μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων προσδοκώντας να πάρει πίσω εδάφη και περιουσίες. Επομένως, η διαπραγμάτευση είναι "αναγνώριση έναντι εδάφους". Γι’ αυτόν τον λόγο είναι τόσο σημαντικό η διεθνής υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δοθεί μόνον εάν έχει εξασφαλισθεί 100% η επιστροφή εδαφών».

Το σχέδιο της Τουρκίας
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο:
· Σε πρώτο βήμα επιδιώκει να εξουδετερώσει το μοναδικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων της Κύπρου: την επίσημη αναγνώριση.

· Παράλληλο βήμα είναι η αναβάθμιση των κατεχομένων σε συνιστών κράτος ισότιμο με αυτό των Ελληνοκυπρίων. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των τουρκικών επιδιώξεων είναι να μη δώσουν πίσω εδάφη.

· Το δεύτερο βήμα της Τουρκίας είναι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, και οπωσδήποτε πριν από την επιστροφή των εδαφών, να βρει αφορμή για να απαλλαγεί από τις συμφωνίες. Έτσι: εδάφη δεν θα έχουν επιστραφεί, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υπάρχει και στη θέση της δύο συνιστώντα κράτη θα αναζητούν εναγωνίως την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι «η Τουρκία θέλει να διατηρήσει στρατεύματά της στο νησί στο διηνεκές, γιατί απλούστατα μετά τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορεί εύκολα να επιβάλει τη λύση που της ταιριάζει. Ουσιαστικά το μέλλον αυτού του νησιού υποθηκεύεται στην πολιτική βούληση της Τουρκίας».

Θα ακούσουμε σημεία και τέρατα
Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε σε αναφορές τόσο του Τάσσου Παπαδόπουλου όσο και άλλων πολιτικών, τονίζοντας ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα ακούσουμε σημεία και τέρατα. Είναι η τελευταία σας ευκαιρία, θα πάθετε αυτό, θα πάθετε εκείνο, θα ενσωματώσουν οι Τούρκοι τα κατεχόμενα, θα σας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Ακούω ως τη βασική απειλή για το μέλλον ότι θα ενσωματώσουν οι Τούρκοι τα κατεχόμενα. Δεν είναι εύκολο να το κάνουν. Εάν ήταν εύκολο, θα το είχαν κάνει χρόνια τώρα».

Για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, είπε, ακόμη και τυχόν ενσωμάτωση, καλό είναι να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να φθάσουμε σε ένα νέο δημοψήφισμα. «Θα είναι βαρύ για δεύτερη φορά να καταψηφισθεί ένα σχέδιο λύσεως, όπως είναι βέβαιον ότι θα γίνει. Πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία πιο πριν».

Τέλος, ο Συρίγος είπε ότι «σε αυτό το σημείο θα φανεί η διπλωματική δεινότητα Κύπρου και Ελλάδος. Εδώ θα αντιμετωπίσουμε ένα άλλο πρόβλημα. Εκτός από τις απειλές για καταστροφές, θα υπάρχουν και διεθνείς πιέσεις. Το διαπιστώσαμε ήδη. Μας θυμήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και περάσανε από εδώ, ο Εγγλέζος Υπουργός Εξωτερικών, ο Γάλλος Πρόεδρος, η Αμερικανίδα υφυπουργός. Ήρθαν για να μας πείσουν ότι πρέπει να δεχτούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα