Κάτοικος Πύλας: «Άσχημα τα πράγματα, δεν ξέρουμε που ανήκουμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

Με υπέρμετρο θράσος χιλίων πιθήκων οι Αττίλες, έδειξαν στην Πύλα και πάλι το πραγματικό τους πρόσωπο. Επιχειρώντας  να παραβιάσουν εκ νέου το στάτους κβο, τραμπούκισαν και τραυμάτισαν ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, παρασύροντας με μπουλτόζες συρματοπλέγματα στη νεκρή ζώνη.   

Σε ρεπορτάζ του Σίγμα, η στιγμή που οι Τούρκοι επιτίθενται σωματικά και απωθούν με σπρωξίματα Βρετανούς και Σλοβάκους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, για να περάσουν οι μπουλντόζες και να διαλύσουν το συρματόπλεγμα στη νεκρή ζώνη. Δευτερόλεπτα μετά, η μπουλντόζα των Τούρκων παίρνει το συρματόπλεγμα

παραμάζωμα. 

Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Έθνη μετέφεραν στην περιοχή με φορτηγό, πλάκες μπετόν, για να εμποδίσουν την προέλαση. Οι Αττίλες δε δίστασαν να σπρώξουν με τις μπουλντόζες ακόμη και οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης στα οποία προκάλεσαν ζημιές. Με αποτέλεσμα να τραυματίσουν ελαφρά τον Βρετανό ειρηνευτή που βρίσκεται μέσα σε όχημα που απωθείται από μπουλντόζα, και ακόμη δυο, έναν Βρετανό και έναν Σλοβάκο. 

Σε δηλώσεις του κάτοικος της Πύλας, ανέφερε ότι «άκουσα το ελικόπτερο πριν τις επτά σήμερα να έρχεται προς την περιοχή τούτη, λαλώ κάτι συμβαίνει για να έρθει ελικόπτερο. Τα Ηνωμένα Έθνη ήρθαν σε συναγερμό, μονομιάς μπήκαν στα αυτοκίνητα τους και πήγαν προς τα πάνω πάλι».

Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν στις δέκα και μισή το πρωί ανακοίνωση καταδικάζοντας τα γεγονότα και κάνοντας λόγο για έγκλημα.   

Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος. Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως.

Επιπρόσθετα, τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι θα παραμείνουν στην περιοχή. Τα οργανωμένα επεισόδια των κατοχικών δυνάμεων καταδίκασε και η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι «oι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών. 

Άλλος κάτοικος ανέφερε στην κάμερα του Σίγμα «ασχημα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε που ανήκουμε. Η κυβέρνηση δεν έρχεται να μας δει, ίντα που να κάμουμε;
Ότι θέλουν εν να κάμουν. Κανένας δεν θα τους σταματήσει. Με τα Ηνωμένα Έθνη, με κανένας».

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, το σημερινό επεισόδιο σημειώθηκε με πρόφαση την επέκταση και βελτίωση του χωματόδρομου μεταξύ του κατεχόμενου χωριού Άρσους και της Πύλας, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, για εύκολη πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Η παραβίαση του στάτους κβο ωστόσο είναι ξεκάθαρη.

Επιπρόσθετα ένας ακόμα κάτοικος της Πύλας, είπε ότι «Η μάνα μου ζει στην τουρκική πλευρά και χρειάζομαι πολύ χρόνο να φτάσω εκεί».

Όλη η αλήθεια όμως είναι ότι με τον νέο δρόμο που σχεδιάζουν παράνομα οι Τούρκοι, εξυπηρετούνται δύο σκοποί.

Ο πρώτος είναι ότι έτσι δεν θα εμπίπτουν πλέον σε ελέγχους των Βρετανικών Βάσεων και ο δεύτερος και κυριότερος είναι καθαρά στρατιωτικός.
    
Καλά ενημερωμένη πηγή εξήγησε στο Σίγμα ότι με αυτό τον τρόπο οι Αττίλες θα μπορούν να φτάνουν απρόσκοπτα στο φυλάκιο που επίσης παράνομα έστησαν εντός της νεκρής ζώνης τη δεκαετία του 1980 και δεσπόζει στο λόφο πάνω από την Πύλα.

Αλλά και ότι από μια τέτοια εξέλιξη, στρατιωτικά οφέλη σε περίπτωση σύγκρουσης θα έχουν μόνο οι Τούρκοι.

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε επίσης: 

Πύλα: Τουρκοκύπριοι σπρώχνουν με μπουλντόζες οχήματα του ΟΗΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο νοσοκομείο τρία μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μετά την επίθεση στην Πύλα

Keywords
Τυχαία Θέματα