Το χρονικό του επεισοδίου στην Πύλα - Σωρεία αντιδράσεων και διεθνής καταδίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην νεκρή ζώνη της Πύλας, ανάμεσα σε Τουρκοκύπριους και άτομα των Ηνωμένων Εθνών.

Το επεισόδιο σημειώθηκε εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς ειρηνευτές των ΗΕ παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

Μετά από την επίθεση, τρεις ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, τρεις ειρηνευτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Ένας εξ

αυτών τραυματίστηκε στο κεφάλι. Όλοι τυγχάνουν νοσηλείας. Τέταρτο πρόσωπο δεν βρίσκεται στο νοσοκομείο, αλλά λαμβάνει ιατρική περίθαλψη.

Σωρεία αντιδράσεων και διεθνή καταδίκη

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το περιστατικό που εξελίχθηκε το πρωί της Παρασκευής 18/8, όταν η τ/κ πλευρά επιτέθηκε σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΗΕ.

Τα επεισόδια καταδικάζει με ανάρτησή του στο Twitter και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει πως «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα». Σε σχέση με το πιο θέμα, ο κ. Μισέλ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

«Η εμπιστοσύνη και όχι η βία πρέπει να αποτελέσουν τον δρόμο για το μέλλον»

Ανησυχία για το περιστατικό επίθεσης κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα σε ανάρτησή της, καταδικάζοντας τις επιθέσεις και ζητώντας την επανέναρξη συνομιλιών.

«Βαθιά ανησυχία για τη σημερινή επίθεση κατά ειρηνευτών στην Πύλα», ανέφερε η κ. Μέτσολα σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνέχισε, «καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών για επανένωση».

«Η εμπιστοσύνη και όχι η βία πρέπει να αποτελέσουν τον δρόμο για το μέλλον», κατέληξε.

Να σεβαστεί την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην νεκρή ζώνη κάλεσε την Τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας την επίθεση προσωπικού που εργαζόταν για την επέκταση δρόμου στη νεκρή ζώνη κατά κυανοκράνων που εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες εργασίες.

«Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη μέσω της εντολής της αρμοδιότητα της αποστολής στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, και την επανάληψη της εργασίας για μια συμφωνημένη λύση στην περιοχή Πύλας/Pile» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είχε τηλεφωνική επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

Επιπρόσθετα, καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τουρκοκυπριακό προσωπικό στην Πύλα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα.

Σε επαφή βρίσκεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για ειρήνη στην περιοχή.

Από την πλευρά της, η Αθήνα δήλωσε ότι «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες, σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, πλησίον της Πύλας.»

Επίσης για τα γεγονότα στην Πύλα,  τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Twitter και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αναφέροντας ότι «Η επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις εντός της ουδέτερης ζώνης αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εντολής της. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον Νίκο Χριστοδουλίδη  και την προσπάθεια αποκλιμάκωσης και προτρέπουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες ενάντια στο status quo και να επανεμφανιστεί σε δικοινοτικές συνομιλίες».

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Μητσοτάκη για τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχέση με τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολούθως, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας καταδικάζοντας την επίθεση τ/κ σε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ζητούν τον άμεσο τερματισμό των εργασιών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία την έναρξη μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου από τα βόρεια της νεκρής ζώνης προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα και τις αναφορές για επιθέσεις από την τ/κ πλευρά στους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών»

Τέλος, η Νορβηγία καταδίκασε την επίθεση εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η Πρέσβειρα της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο Lajla Brandt Jakhelln έγραψε στο twitter ότι η νεκρή ζώνη ελέγχεται από τον ΟΗΕ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό.

Πρόσθεσε ότι η βία δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για την Κύπρο.

Σοσιαλδημοκράτες

«Καταδικάζουμε έντονα τη σημερινή επίθεση εντός της νεκρής ζώνης στην #Πύλα κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρεται στην ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Οι απειλές κατά της ασφάλειας των ειρηνευτών των ΗΕ, οι ζημιές στην περιουσία του ΟΗΕ, αποτελούν έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», προστίθεται.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποκλιμάκωση και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί την αρμοδιότητα που προκύπτει από την εντολή της αποστολής των ΗΕ εντός της νεκρής ζώνης των ΗΕ. Και να σταματήσει οποιεσδήποτε ενέργειες που παραβιάζουν το στάτους κβο στην Κύπρο», τονίζεται.

Πλήρη σεβασμό της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη ζητά η Κυριακίδου

Η αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστή, ανέφερε σε ανάρτησή της η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Η επίθεση κατά της UNFICYP @UN_CYPRUS από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς καταδικάζεται σθεναρά», ανέφερε η κ. Κυριακίδου σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Η αρμοδιότητα της αποστολής των ΗΕ μέσω της εντολής της στη νεκρή ζώνη των ΗΕ πρέπει να τυγχάνει πλήρους σεβασμού» πρόσθεσε. «Καλούμε για χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των συνομιλιών επανένωσης της Κύπρου», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από νωρίς το πρωί συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε σχέση με τα επεισόδια που προκλήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για «προσωρινό συμβιβασμό» στην Πύλα κάνουν λόγο στα κατεχόμενα

Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης της Πύλας, Βεϊσάλ Γκιουντέν μιλώντας στον τουρκοκυπριακό Τύπο ανέφερε ότι «επιτεύχθηκε προσωρινός συμβιβασμός στην περιοχή και ότι τα έργα οδοποιίας θα συνεχιστούν μέχρι ένα ορισμένο σημείο».

Σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν», ο κ. Γκιουντέν έκανε λόγο για «μια ανεπιθύμητη κατάσταση» και δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανήσυχοι για τα μακροχρόνια προβλήματα στο οδόφραγμα του Περγάμου.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο εν λόγω οδόφραγμα, ο κ. Γκιουντέν πρόσθεσε ότι «έχουμε καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κοινότητα, της οποίας οι δεσμοί τον βορρά έχουν αυξηθεί, θα μπορεί να μετακινείται με άνεση».

Αρχηγός Γκρίζων Λύκων κατά ΗΕ

Ο Φατίχ Αριτζί, πρόεδρος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, τοποθετήθηκε με απειλές κατά των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Πύλα.

Όπως μεταδίδει η «Χαμπέρ Κίμπρις», απευθυνόμενος στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ ο κ. Αριτζί είπε ότι «εάν τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίσουν αυτή τη στάση, θα βρουν τη εθνικιστική τουρκική νεολαία εναντίον τους. Αν κοιτάξουν τα αρχεία, θα κατανοήσουν το τι συνέπειες μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Ο κ. Αριτζί έκανε επίσης, λόγο για «αντίδραση των πολιτών», που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ

Δεν κάνει πίσω η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να εμποδίζει μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ "παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα συνεχίσει να εμποδίζει τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή", είπε ο κ. Σιντίκ, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει αναφορές στα κατεχόμενα ότι οι Ειρηνευτές αποσύρθηκαν και επανάρχισαν οι εργασίες για τον δρόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα