ΠτΒ: Θα συμβάλουμε εποικοδομητικά στις προκλήσεις της ναυτιλίας

Την ετοιμότητα της Βουλής να συμβάλει εποικοδομητικά προς αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή ναυτιλία, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, χαιρετίζοντας την 35η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Στο χαιρετισμό της, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και κυβερνητικών αξιωματούχων, η Αννίτα Δημητρίου υπέδειξε ότι, δυστυχώς, η παγκόσμια και περιφερειακή

αστάθεια συνεχίζεται, ενώ η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία κλονίζονται από την πειρατεία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, προκαλώντας αναταραχές στις τιμές και στην προσφορά αγαθών και εμπορευμάτων.

Αναφερόμενη στην κρίση στη Μέση Ανατολή, η Πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε τη βία, τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση και είπε ότι «υποστηρίζουμε σθεναρά μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας», ενώ κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο για την ειρήνη. Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι η Κύπρος, μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια», πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Μπροστά σε αυτές τις παγκόσμιες και περιφερειακές αντιξοότητες, συνέχισε, ο ναυτιλιακός τομέας της Κύπρου επιδεικνύει συνεχώς όχι μόνο εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, αλλά και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους οικονομικούς πυλώνες της χώρας.

«Παρά τις πολυπλοκότητες που προκύπτουν από την ανάκαμψη από την πανδημία, την επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, την τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή, τις επιθέσεις των Χούθι και το μακροχρόνιο τουρκικό εμπάργκο, ο κυπριακός στόλος εξακολουθεί να καταλαμβάνει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η στην ΕΕ, ενώ η συνεισφορά του ναυτιλιακού τομέα στο ΑΕΠ ανέρχεται σε σχεδόν 7%, διοχετεύοντας 623 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, μόνο μέσω της διαχείρισης πλοίων το 2023», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η ναυτιλιακή βιομηχανία ενισχύει την αγορά εργασίας, αντιπροσωπεύοντας το 2% του συνολικού επικερδώς απασχολούμενου πληθυσμού, ενώ η Κύπρος «διαθέτει ισχυρές ναυτιλιακές υποδομές, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και φιλικό προς τις επιχειρήσεις νομικό πλαίσιο».

Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα, σημείωσε η ΠτΒ, αναδεικνύουν τη ναυτιλία ως έναν από τους πιο δυναμικούς και επιτυχημένους κλάδους του νησιού μας και εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τη ναυτιλιακή κοινότητα του τόπου για τον επαγγελματισμό και τις προσπάθειες που καταβάλλει.

«Για τον λόγο αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων και εγώ προσωπικά επαινούμε και συγχαίρουμε το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για το εξαιρετικό έργο και τη σημαντική συνεισφορά του, τα τελευταία 35 χρόνια, στη μετατροπή της Κύπρου σε έναν αξιόπιστο και υψηλών επιδόσεων ναυτιλιακό κόμβο», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό της, η  κα. Δημητρίου διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την πρόοδο του ναυτιλιακού τομέα της Κύπρου.

Η Βουλή, υπέδειξε, έχει υποστηρίξει με συνέπεια όλες τις νομοθετικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη εξειδικευμένων ρυθμιστικών πλαισίων που διευκολύνουν την ίδρυση εταιρειών με υπό κυπριακή σημαία πλοία, καθώς και νομοθεσίες που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, πέρα από το νομοθετικό της έργο, η Βουλή των Αντιπροσώπων τοποθετεί όλο και περισσότερο τη ναυτιλία και τα ναυτιλιακά ζητήματα στις προτεραιότητές της, ιδίως στις διεθνείς δραστηριότητές της, μέσω της συμπερίληψης σχετικών θεμάτων στις συναντήσεις με άλλα κοινοβούλια.

«Επιβεβαιώνουμε επίσης την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε εποικοδομητικά στις επικείμενες προκλήσεις και τάσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα της Κύπρου», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε την προσδοκία της για στενή συνεργασία με το Επιμελητήριο ώστε «να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου και των συναφών υπηρεσιών, καθώς και για την προσέλκυση νέων και καλά εκπαιδευμένων ναυτικών, παράλληλα με την εξασφάλιση επαρκούς συμμετοχής και εκπροσώπησης των γυναικών στον κλάδο της ναυτιλίας».

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, υπογράμμισε πως κύρια προτεραιότητα παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα τονώσει τους ζωτικούς οικονομικούς τομείς της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, έκανε αναφορά τόσο στα ορόσημα των τελευταίων 35 χρόνων όσο και στα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε, ενώ υπογράμμισε τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης, ζητήματα φορολογίας και τις γεωπολιτικές πιέσεις, τόσο επί της ναυτιλίας όσο και επί της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα