ΠτΒ: Η γενοκτονία των Αρμενίων μία από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας

Η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί μία από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, η οποία έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη του αρμενικού λαού, αλλά και όλων των λαών που ήρθαν αντιμέτωποι με τη θηριωδία της Τουρκίας, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε αναφορά με αφορμή την 24η Απριλίου, παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους.

Η

κ. Δημητρίου είπε ότι η Τουρκία, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, διέπραξε γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία ή να απολογηθεί για τις πολιτικές εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού που αμετανόητα συνεχίζει.  Ανέφερε ότι η γενοκτονία άρχισε το 1915 και ενάμισι εκατομμύριο αθώοι άνθρωποι σφαγιάστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες κακοποιήθηκαν βάναυσα, εκτοπίστηκαν βίαια ή υποδουλώθηκαν, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου και προμελετημένου σχεδίου εξόντωσης του αρμενικού έθνους.

Σημείωσε πως η Κύπρος αποτέλεσε την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αναγνώρισε τη γενοκτονία καθιερώνοντας, με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1990, την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους. 

«Σήμερα, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, καταδικάζουμε για πολλοστή φορά το αποτρόπαιο αυτό γεγονός και ταυτόχρονα δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον φίλο αρμενικό λαό, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων», είπε.

Κύπρος και Αρμενία αγωνίζονται για τα δίκαιά τους, λέει ο Μαχτεσιάν

Ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων είπε ότι παράλληλα με τη φυσική εξόντωση των «γκιαούρηδων» Αρμενίων, οι Τούρκοι διέπραξαν και πολιτιστική γενοκτονία, με σκοπό να εξαλείψουν τη μακραίωνη αρμενική παρουσία στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Δυτική Αρμενία και την Κιλικία, όπου μεταξύ 1894 και 1923, συνολικά 450 μοναστήρια, 1.950 σχολεία και 2.430 εκκλησίες αρπάχθηκαν και καταστράφηκαν  ή άλλαξαν χρήση, ενώ τα ονόματα περίπου 4.000 κωμοπόλεων και χωριών εκτουρκίστηκαν.

Ανέφερε πως οι 800.000 επιζήσαντες πρόσφυγες διασπάρθηκαν σε όλη την υφήλιο, διαμορφώνοντας την Αρμενική Διασπορά και έφτιαξαν μια νέα ζωή, προσφέροντας στο εμπόριο, τον αθλητισμό, τον προσκοπισμό, τις επιστήμες, τις τέχνες και τον πολιτισμό των ανάδοχων πατρίδων τους.

Ανέφερε ότι η Κύπρος άνοιξε διάπλατα τις αγκάλες της και υποδέχτηκε πέραν των 9.000 Αρμενίων προσφύγων, που κατέφθασαν στη Λάρνακα και τα άλλα λιμάνια της και ότι οι 1.300 που τελικά παρέμειναν, κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν το καλό όνομα που ανέκαθεν είχαν οι Αρμένιοι στο νησί μας εδώ και αιώνες.

Ο κ. Μαχτεσιάν σημείωσε πως η Κύπρος πάντοτε υπήρξε σταθερός συμπαραστάτης των Αρμενίων και της Αρμενίας και ότι Αρμένιοι και Κύπριοι, αγωνίζονται  για το δίκαιο, και πλέουν στο ίδιο καράβι με την Ουκρανία και άλλες χώρες που έχουν απέναντι τους μεγάλες δυνάμεις.

«Δυστυχώς, ανέκαθεν οι ισχυροί της Γης αρκούνταν σε δηλώσεις  καταδίκης, αφήνοντας τους αδύνατους έρμαιο των ορέξεων του εισβολέα και αιώνια θύματα των συμφερόντων τους. Εντύπωση προξενεί η παγκόσμια κινητοποίηση με την πρόσφατη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η κοινή γνώμη υπήρξε απαθής απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και πιο πρόσφατα, στις παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην Κύπρο και στην παραβίαση του status quo της Αμμοχώστου από τους Τούρκους, στον πόλεμο στο Αρτσάχ και στη συνεχιζόμενη παραβίαση των συνόρων της Αρμενίας από τους Αζέρους», σημείωσε.

Κάλεσε τέλος την  διεθνή κοινότητα να πάψει να υποκρίνεται δρώντας βάσει οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων και να αναλάβει το ρόλο του θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου, κάνοντας τα λόγια πράξη, όπως έγραψε και ο ποιητής Όμηρος στην Ιλιάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠτΒ, Αρμενίων,ptv, armenion