ΠτΔ: Πρώτα συζήτηση για ασφάλεια και εγγυήσεις

Το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων παραμένει στην κορυφή της λίστας της συζήτησης στην Νέα Υόρκη.

Το Προεδρικό, υποστηρίζει ότι από τη συζήτηση του κεφαλαίου θα κριθεί εάν θα προχωρήσει η παρούσα διαδικασία.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «η Τουρκία πρέπει επιτέλους να ανοίξει τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς από το αποτέλεσμα της συζήτησης του κεφαλαίου αυτού θα διαφανεί αν θα προχωρήσει η συζήτηση και των υπολοίπων θεμάτων».

Από

την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης, κατά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έβαλε στην εξίσωση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τη συνάντηση της τεχνικής επιτροπής στο Μοντ Πελεράν για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι «φυσιολογική εξέλιξη θα είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής επιτροπής στον τομέα ασφάλειας και εγγυήσεων».

Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατό να εξευρεθεί συμφωνία βασισμένη σε προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, υποστηρίζοντας ότι όλα τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν αλληλένδετα το ένα με το άλλο .

«Παραμένουν 10-12 σημεία σε κάθε κεφάλαιο, που πρέπει να επέλθει συμφωνία. Αυτό, πρέπει να γίνεται παράλληλα, καθώς δεν είναι εφικτό να συμφωνηθούν το καθένα μόνο του. Όλες οι πλευρές θέλουν να δουν αν είναι εφικτή μια συμφωνία που να ικανοποιεί τη δική τους κοινότητα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ευθύνες για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, εξαπέλυσε ο Άντρος Κυπριανού.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποχρεώθηκε μέσα σε λίγες μέρες να προβεί σε δεύτερη εναλλακτική πρόταση, δείχνει το πόσο πρόχειρα είχε προετοιμαστεί η πρώτη», επισήμανε.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, παρουσίασε την πρόταση που υποβλήθηκε από το ΑΚΕΛ και προέβλεπε να γίνει μια άτυπη συζήτηση για να καταλήξουν σε μια ακτίνα συμφωνίας, ενώ εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο, το κόμμα να συζητήσει συμφωνία για αποδοχή στην αρχή μεταβατικής λύσης στο θέμα της ασφάλειας, ή παρουσίας μικρότερης δύναμης στρατευμάτων από Ελλάδα και Τουρκία, χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα», τόνισε.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου θα συναντηθεί με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις, κ Jeffrey Feltman, καθώς και με την επικεφαλής του Γραφείου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα