ΠτΔ: Καμία ευθύνη στον Έιντε για τη διακοπή του διαλόγου

Δεν επιρρίπτει ευθύνες στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με την διακοπή του διαλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από τη στιγμή που με αντικειμενικότητα διατύπωσε δημοσίως ποιος εγκατέλειψε τις συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ελπίδα δεν έχει σβήσει ακόμη, ωστόσο μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος από τις εξελίξεις λέγοντας ότι «δυστυχώς» δεν

έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και του Τ/κ ηγέτη.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις των Τ/κ για την επιστροφή τους στον διάλογο, ανέφερε ότι ο ίδιος θέλει να πιστεύει πως εμπόδια στέκονται από τη μια το δημοψήφισμα στην Τουρκία και από την άλλη η απροθυμία να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις, με βάση τη ρητορική που ανέπτυσσαν στα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και της παραμονής στρατευμάτων.

Αναφορικά με το πότε βλέπει να υπάρξει εξέλιξη και πιθανή επιστροφή στο θέμα του διαλόγου, ο ΠτΔ ανέφερε χαρακτηριστικά «ας ελπίσουμε, όσο μπορεί να μας επιτρέπεται πλέον, ότι μετά το δημοψήφισμα δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλα προσχήματα προκειμένου να αποφύγει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της».

Εξάλλου, επιστολή με την οποία θα θέσει ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ τη στάση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αναφορικά με το αδιέξοδο, που προέκυψε στη διαπραγματευτική διαδικασία και τη ματαίωση της χθεσινής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, έχει ήδη αποστείλει ο ΠτΔ, μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.

Ερωτηθείς για τα περί «νέας προσεγγίσεως» από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ο ΠτΔ απάντησε ότι αυτή θα είχε νόημα από τη στιγμή που θα έμενε ζωντανός ο διάλογος.

Keywords
Τυχαία Θέματα