Καδής: Οι μαθητές ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό μας

Το ενδιαφέρον των μαθητών σε ό,τι αφορά στη διατήρηση του πολιτιστικού θησαυρού της Κύπρου, εξήρε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, κηρύσσοντας τις εργασίες του 13ου Επαρχιακού Συνεδρίου Σχολείων Μέσης,Τεχνικής και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Αμμοχώστου, με θέμα «Κύπρος 2017: Ανάδειξη και Αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου», που άρχισε στο Λύκειο Κοκκινοχωριών «Φώτη Πίττα».

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός

ανέφερε ότι «στόχος του σημερινού Συνεδρίου είναι να προβάλει τη θαυμαστή πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και τρόπους αξιοποίησής της, ώστε να παραμείνει ζωντανή και αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου».

Πρόσθεσε ότι «η σύνδεση με το παρελθόν ενδυναμώνει και διατηρεί την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητά και φυσιογνωμία, και αποτελεί, παράλληλα, γερό θεμέλιο για τη μελλοντική μας πορεία. Η εξοικείωση, ειδικά των νέων, με μηχανισμούς που προστατεύουν τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις, τους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς μας χώρους, τα έργα τέχνης, τα ήθη και τα έθιμά μας, θεωρείται αναγκαία, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα και την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «το σημερινό Συνέδριο εμπίπτει στον τρίτο υπό έμφαση στόχο της χρονιάς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος αποσκοπεί στο να φέρει πιο κοντά την Παιδεία με τον Πολιτισμό και επικεντρώνεται στην ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου μέσα από βιωματικές δράσεις. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017».

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «σήμερα, 120 μαθητές μας θα συμμετάσχουν στα βιωματικά εργαστήρια του Συνεδρίου, μέσα από τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα σε σχέση με τους τρόπους που μπορεί η πνευματική και υλική κληρονομιά μας και παράδοση να αναδειχθεί και να προστατευθεί».

Εξέφρασε, επίσης, τα θερμά του συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Διασχολικού Συνεδρίου και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του, δηλαδή στις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, Λυκείου Παραλιμνίου, Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου και Ιδιωτικού σχολείου Xenion, «για την αγαστή συνεργασία που ανέπτυξαν μεταξύ τους και για τη στήριξη και την καθοδήγηση που προσέφεραν στους μαθητές τους».

Ο κ. Καδής συνεχάρη, επίσης, «τις επιτροπές Συνεδρίου κάθε σχολείου, τους εκπαιδευτικούς που συντονίζουν τις ομάδες των μαθητών στα βιωματικά εργαστήρια και τους μαθητές μας για την ενεργό εμπλοκή τους στο Συνέδριο, αλλά κυρίως για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν σε ό,τι αφορά στη διατήρηση του πολιτιστικού μας θησαυρού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα