ΠτΔ και Αρχηγοί αντάλλαξαν ιδέες ενόψει της συνάντησης με Ακιντζί (ΒΙΝΤΕΟ)

Τους πολιτικούς Αρχηγούς ενημέρωσε και συμβουλεύτηκε  σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, σχετικά με  την διαπραγματευτική τακτική  που θα ακολουθήσει στην επικείμενη συνάντηση  με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την ερχόμενη Παρασκευή 9 Αυγούστου.  

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος  Προδρόμου, είπε πως η όλη συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο ΠτΔ ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την προσέγγισή του ενόψει της συνάντησης με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Αυγούστου. Τα μέλη κατέθεσαν

τις θέσεις τους και ο ΠτΔ θα λάβει υπόψιν και θα αξιολογήσει, είπε.  

Αρχικά ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού  είπε πως συνάντηση με τον Ακιντζί είναι κρίσιμη και καθοριστική για να τεθούν οι  προϋποθέσεις επανέναρξή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων Έχει σημασία την Παρασκευή να υπάρξει το κατάλληλο κλίμα είπε σημειώνοντας πως όλα τα κόμματα έχουν καταθέσει απόψεις και σκέψεις και ο ΠτΔ έχει δικαίωμα να αποφασίσει πως θα τις αξιοποιήσει. Εμείς αναμένουμε και οι 2 ηγέτες θα καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες. Περιμένουνε να δούμε τι θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και θα τοποθετηθούμε.

Η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη του διαλόγου στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και των παραμέτρων Γκουτέρες, παραμένει η προτεραιότητά μας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος. O κ. Νεοφύτου δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ο ΠτΔ μπορεί  μπορεί ο ίδιος να αξιοποιήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν.  Κανένας, όπως είπε, δεν είναι αντίθετος με επανέναρξη διαλόγου αλλά παράλληλα κανένα δεν μπορεί να αγνοεί εμπειρίες του παρελθόντος..

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως τίθενται δυο σοβαρά ζητήματα: Πρώτον ότι  το Φ.Α δεν πρέπει να τεθεί ως θέμα συζήτησης και Β) Να διεκδικήσουμε άμεσα την επιστροφή Αμμοχώστου όπως αυτή προβλέπεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Με την σειρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως έγινε απόψεων και  δόθηκε ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η προηγούμενη απόφαση να μην μπούμε σε συνδιαχείρηση του Φ.Α «Αυτό μπορεί να γίνει μετά την λύση του Κυπριακού», είπε σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για όρους αναφοράς.  «Κανένας δεν θέλει να καταλήξουν σε διαδικαστικό αδιέξοδο ή άλλο αδιέξοδο όπως Κρανς Μοντανά», είπε σημειώνοντας πως είναι αδύνατο να συζητάμε για ΜΟΕ όταν οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει την ΑΟΖ μας και απειλούν με εποικισμό της Αμμοχώστου

¨Η Πρόεδρος τη Αλληλεγγύης  Ελένη Θεοχάρους μίλησε για παραγωγική συζήτηση . Η  δική μα θέση είναι ότι θα πρέπει η συνάντηση να γίνει σε διερευνητικό πλαίσιο και να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση για μικτή επιτροπή διαχείρισης του Φ.Α .

Η κα. Θεοχάρους μίλησε επίσης για την Αμμόχωστο και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να τεθούν οι σωστές βάσεις για σωστή διαπραγμάτευση.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας  είπε πως η πλευρά μας πρέπει να εστιάσει στην ουσία που είναι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να μην έχουμε τρίτο αδιέξοδο αφού κάτι τέτοιο θα έθετε ταφόπλακα και άφηνε ανοιχτό το πεδίο στην άλλη πλευρά να θέτει νέες ιδέες στο τραπέζι . Είπε επίσης πως οι  προτάσεις Ακιντζί για συνδιαχείρηση του Φ.Α πρέπει να μείνουν εκτός συζήτησης. «Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να έχουμε αισιοδοξία. Είναι μικρές ή ασήμαντες οι πιθανότητες να βγει κάτι από αυτή τη συνάντηση».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για παγίδες από τον Τουρκικό παράγοντα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει διασύνδεση Φ.Α  με διαπραγματεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα