Ψυχροπολεμική αντιπαράθεση Αβέρωφ - Άντρου στο ΣΙΓΜΑ (vid)

Η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ συνεχίστηκε όλο το απόγευμα με ανταλλαγή μηνυμάτων στο τουίτερ και συνεχείς προκλήσεις αλλά και προσκλήσεις σε διάλογο μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Αντρος Κυπριανού επέλεξαν το στούντιο του Σίγμα για να τα πουν, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα τηλεμαχία.

Ερωτηθείς ο κ. Νεοφύτου γιατί ένιωσε την ανάγκη σε μια τέτοια χρονική περίοδο να δηλώσει ότι «ανήκουμε εις την Δύση», απάντησε διαβάζοντας

αυτούσια απόσπασμά του από την επίμαχη συνέντευξη του.

Παρεμβαίνοντας, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι το απόσπασμα που διάβασε ο κ. Νεοφύτου δεν αποτελεί την ουσία της συνέντευξης του κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου, δήλωσε ότι στην Κύπρο, για να είσαι αρεστός, πρέπει να είσαι μέρα – νύχτα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, με τον Άντρο Κυπριανού να ανταπαντά ότι ουδέποτε το ΑΚΕΛ ισχυρίστηκε αυτά που του καταλογίζει ο ΔΗΣΥ.

Την ίδια ώρα, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι δεν είμαστε αφελείς ότι το Κυπριακό θα λυθεί χωρίς τις ΗΠΑ, όμως σεβόμαστε την Ρωσία, ανέφερε.

«Δικηγόρος των ΗΠΑ δεν θα γίνω ποτέ», απάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε στην Ε.Ε και ότι ο προσανατολισμός μας είναι εκ των πραγμάτων Δυτικός.

Παράλληλα, ο κ. Nεοφύτου, ανέφερε ότι είναι υπέρ της διατήρησης των καλών σχέσεων με την Ρωσία. Παρόλα αυτά, επέμεινε στην ανάλυσή του ότι η Ρωσία έχει περισσότερα συμφέροντα αυτή την στιγμή με την Τουρκία.

«Σήμερα, η Ρωσία πουλά S - 400 στην Τουρκία, κοιτάζοντας τα συμφέροντά της», ανέφερε ο ίδιος. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε αναφορά στην δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, με την υπογραφή της Ρωσίας, διερωτώμενος γιατί το ΑΚΕΛ δεν αντέδρασε.

O κ. Κυπριανού απάντησε στον κ. Νεοφύτου, λέγοντας: «Να προσέχεις τι γράφουμε και τι λέμε». Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, υποστήριξε ότι μόνο το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι αντέδρασαν με ανακοινώσεις στην ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη και την πρώτη και την δεύτερη φορά που ανήλθε στην εξουσία έκανε λόγο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική κάτι που στην πράξη δεν εφαρμόζει.

Λαμβάνοντας τον λόγο ξανά, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι σήμερα η Αμερική βάζει κυρώσεις και μπλοκάρει τα F-35 και η Ρωσία πουλάει τους S -400 επειδή αλλάζουν τα συμφέροντα, και όχι επειδή αγάπησαν ή μίσησαν την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ δεν είπε να προσδεθούμε στο άρμα της Ρωσίας αλλά να ακολουθήσουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Σε κάποια στιγμή, το debate των δυο πολιτικών αρχηγών στις Τομές στα Γεγονότα άγγιξε και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων.

Ο κ. Κυπριανού, υπεραμύνθηκε της πολιτικής στάσης του ΑΚΕΛ κατά των Βάσεων και των βομβαρδισμών στη Συρία μέσω Κύπρου και τον θάνατο αμάχων και παιδιών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε στον κ. Κυπριανού, λέγοντάς του ότι αναγνωρίζει ότι έχει περισσότερες ευαισθησίες για τα παιδιά της Συρίας και ως εκ τούτου θα ανέμενε να έχει περισσότερη ευαισθησία για τα παιδιά της Κύπρου και να διαμαρτυρόταν κατά του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου.

Από το debate δεν έλειψαν ούτε οι αναφορές στον Ντόναλντ Τραμπ, με τον κ. Νεοφύτου να δηλώνει: «Είτε αρέσει, είτε όχι, ο Τραμπ είναι ο μοναδικός Αμερικανός Πρόεδρος που επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία και κατρακυλά η λίρα».

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι ο Τραμπ έχει ανοιχτά μέτωπα και με την Ε.Ε και με την Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα