Η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή των Ελλήνων (LIVE)

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα,

της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χροεκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».

«Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο τι μεσολάβησε από την πολιτική ανατροπή του Γενάρη του 2015. Συγκεκριμένα είπε ότι στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά», όπως τόνισε. Σημείωσε ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής». Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα»

"Λίγες μέρες πριν, σε τούτη εδώ την αίθουσα, ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός", είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

"Ένας προϋπολογισμός", πρόσθεσε, "που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας".

Αναφέρθηκε επ' αυτού στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. "Και φυσικά την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε αυξήσεις για πρώτη φορά για τις συντάξεις, όχι μειώσεις", όπως τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων "την πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί".

Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι είναι μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση της καταστροφικής πενταετίας από το 2010 έως τον Γενάρη του 2015 και που βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της επούλωσης των πληγών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας και δικαιοσύνης.

"Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό", είπε.Τη βεβαιότητα ότι έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ονοματολογικό των Σκοπίων.


«Γιατί -το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

"Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αποστοφή του.

«Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Μακεδονικού, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία των Σκοπίων. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

"Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα", είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας.

"Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του", παρατήρησε και συνέχισε: "Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.

Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες.
Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του".

Πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο χαρακτήρισε όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή» σημείωσε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους» τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε για τον Πάνο Καμμένο: «Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν».

«Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία, εκεί βρίσκεται και η διαφορά με τον μέχρι χθες κυβερνητικό μας εταίρο, τον Πάνο Καμμένο».

«Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Για πανικό της αντιπολίτευσης εξαιτίας του στρατηγικού αδιεξόδου της μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και παρατήρησε: «Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτήν τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι, που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και σχολιάζοντας τα περί "ετερόκλητων συμμαχιών" και "αθέμιτων μεταγραφών", τόνισε:

"Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές; Ποιοι; Εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής. Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη αξία στην πολιτική της διαδρομή".

Να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για «αποστάτες», λόγω οικογενειακής παράδοσης, κάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί «αποστασίας» που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κύριε Μητσοτάκη». «Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατήγγειλε "αθλιότητες", που, όπως είπε, "ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ". Μίλησε για "πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους" και σημείωσε: "Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπως τον έχει ενημερώσει και παρατήρησε: "Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές".

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαρσοκωμωδία ελιγμών Τσίπρα-Καμένου

Η τελευταία πράξη μίας παράστασης και ένα άθλιο θέατρο είναι η σημερινή συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ανέφερε εισαγωγικά στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης «Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Εξειδικεύοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος με τρεις στόχους, όπως είπε: Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, δεύτερον, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και τρίτον, να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσει τα προνόμιά του ο αρχηγός του.

Η φαρσοκωμωδία των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου απαιτεί και κομπάρσους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ που εξήγησε: «Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια αφού κουρέλιασε και την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε μιλώντας στη Βουλή: «Για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση. Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε. Η έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και οι χειρισμοί προσυνεννοημένοι».

Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό 'Αμυνας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη (επί δικτατορίας), προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας: «Εσείς παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Γιατί κάποιοι είπαν όχι όταν ζητήθηκαν και εσείς είπατε ναι; Και ο κ. Καμμένος τον οποίο δεν βλέπω καν στην αίθουσα σήμερα, ίσως έχει πάει να μεταλάβει, τώρα σκίζει ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο την στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Επιτιθέμενος κατά των κ.κ. Τσίπρα - Καμμένου, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το δίδυμο αυτό δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα.

Διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Και μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε:«Υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες για να κρατηθείτε στην εξουσία και σήμερα βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες για να αποφύγετε τις εκλογές για λίγους μήνες».

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε σε υψηλούς τόνους:

«Μιλάτε εσείς για κάθαρση ενώ πρόσωπα πολύ στενά συνδεδεμένα μαζί σας, στο στενό πυρήνα εξουσίας του Μαξίμου έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα στη δημόσια ζωή».

Αντί να αποκλιμακώσει ο κ. Τσίπρας την τοξικότητα με την οποία έχει πλημμυρίσει τη δημόσια ζωή ψάχνει ιδιοτελείς συμμάχους για να εδραιωθεί στην κυβέρνηση για λίγους μήνες ακόμα, σημείωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού και του αν. υπουργού Υγείας: «Πολάκης ίσον Τσίπρας. Είναι ο καθρέφτης του δικού σας ύφους της εξουσίας», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Προειδοποιώ για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οίκοι λένε το αυτονόητο, ότι οι πρόωρες εκλογές θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο.

«Αντί να συζητάμε πώς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές και πώς θα φέρουμε νέες επενδύσεις και δουλειές, ασχολούμαστε με τα παιχνίδια εξουσίας του κ. Τσίπρα», παρατήρησε στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συμπεράνει:

«Η Βουλή των Ελλήνων αξίζει καλύτερα από τη σημερινή συνεδρίαση». Προϊόν συναλλαγής χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει αύριο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τα έχετε πει όλα και μετά τα έχετε κάνει όλα. Από αυτά τα "είπα ξειπα" μιας ολόκληρης δεκαετίας, συγκρατώ μια φράση σας στις 4.10.2014 στο 3ο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω: "Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν τη δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την δίνει ο λαός ανοικτά και καθαρά μέσα από τις εκλογές. Αν κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ξέρουν. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα". Συμφωνώ μαζί σας, κ. Τσίπρα. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Keywords
βουλη, live, ψηφος εμπιστοσυνης, βουλη των ελληνων, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, ελλαδα, βασεις, εκλογες, προυπολογισμος, ενφια, ΔΝΤ, μερκελ, σκοπια, γνώμονα, καμμενος, υπουργοι, νεα δημοκρατια, θεατρο, συριζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νεος παπας, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, ενωση κεντρωων, αποτελεσματα, βουλευτες, βγαινουν, βερολινο, βημα, γνωση, δημοκρατια, εθνικη, εξοδος, κινητα, μνημειο, οικονομια, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, σθενος, το βημα, αγωγη, αγωνες, αξιζει, αξιοπρεπεια, απιστευτο, απλα, βαλκανια, βρισκεται, γινει, γειτονα, γλωσσα, γνώμονα, δαχτυλο, διαστημα, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, δρομος, διδυμο, εδρανα, ευκαιρια, αιθουσα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εμμονη, ενεργεια, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ετων, ζωη, ιδια, η δικη, ισχυει, υφυπουργος, θυμιζει, θρασος, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κυματα, κινηση, κυριε, λογο, μαξιμου, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μορφωμα, νικο, ντροπη, ομαδα, παντα, ονομα, ορος, ουσιαστικα, ουσια, ωφελιμο, παζαρι, ρηση, προσληψεις, ψυχη, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σωμα, σχεδια, ταυτοτητα, τολμη, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, ψευτικα, αιθρια, βηματα, δικαιωμα, δουλειες, ενωση, εθνικο, εθνικα θεματα, χωρα, μεινει, ποδια, σωστο, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα