Ψήφισμα Συγκλήτου Πανεπιστημίου Κύπρου επεισόδια στην Πάφο και στη Λεμεσό

Κατά τη συνεδρία της με αρ. 19/2023 ημερομηνίας 6/9/2023, την πρώτη του νέου ακαδημαϊκού έτους,  η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου καταδικάζει απερίφραστα την οργανωμένη βία κατά μεταναστών/ριών στα τελευταία επεισόδια στην Πάφο και στη Λεμεσό, και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αυξανόμενη κανονικοποίηση του ρατσιστικού λόγου στην κυπριακή

κοινωνία. Ως πανεπιστημιακό ίδρυμα για το οποίο η συμπεριληπτικότητα, η ελευθερία και η ισοτιμία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές έλλογης συμπεριφοράς, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην καταπάτησή τους στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα.

Η με φυλετικά κίνητρα επίθεση εναντίον άλλων ανθρώπων ή/και η καταστροφή της περιουσίας τους παραβιάζει αφενός το νόμο, αφετέρου κάθε ηθική αξία, ενώ ανακαλεί στη μνήμη μας φασιστικές και βίαιες εθνικιστικές πρακτικές της κυπριακή και παγκόσμιας ιστορίας.

Οι λόγοι που οδήγησαν στα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών πρέπει, βεβαίως, να αναζητηθούν και να αναλυθούν με τη δέουσα σοβαρότητα. Πρέπει, επίσης, να ληφθούν, με τόλμη και αποφασιστικότητα, εκείνα τα μέτρα από την Πολιτεία που θα εμπνέουν ασφάλεια σε κάθε άνθρωπο που ζει και εργάζεται στη χώρα μας.

Είναι αδιανόητο η Κύπρος, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες/στριες σε όλες τις Ηπείρους, να εκπίπτει στο ρατσιστικό μίσος και την άσκηση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών/τριών. Πρέπει όλοι/ες, ατομικά και συλλογικά, να αναρωτηθούμε: πώς επιτρέψαμε στον εαυτό μας, ως δημοκρατική κοινωνία η οποία ελαύνεται από ανθρωπιστικά ιδεώδη, να στιγματίζεται σήμερα από συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο δημοκρατικό ήθος και τον πολιτικό πολιτισμό μας;

Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε όταν έστω κι ένας άνθρωπος ξυλοκοπείται στη χώρα μας εξαιτίας του χρώματός του ή της καταγωγής του. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε άγνοια όταν τάγματα εφόδου ασκούν βία σε συνανθρώπους μας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια όταν η ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων καταπατείται.

Πώς θα προσελκύσουμε ξένους/ες φοιτητές/τριες, όταν δεν θα αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα μας; Πώς θα καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν ακόμα κι ένας/μία επισκέπτης/τρια ξυλοκοπείται λόγω χρώματος; Δεδομένου ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τα πανεπιστήμια της Κύπρου για την πιστοποίηση των προγραμμάτων μας από ξένες χώρες, πράξεις βίας και κατάλυσης του κράτους δικαίου, όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες μέρες, πλήττουν ανεπανόρθωτα την Κύπρο και τη φήμη της. Πάνω απ’ όλα, όμως, πλήττουν την αξιοπρέπειά μας ως πολιτών μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Γνωρίζουμε πόσο σύνθετο θέμα είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Η παραπληροφόρηση, οι προκαταλήψεις και τελικά, η βία βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη βραδύτητα του κράτους να αντιμετωπίσει σύνθετα προβλήματα εγκαίρως και με πληρότητα. Η συνθετότητα του προβλήματος, όμως, δεν είναι άλλοθι για αναβλητικότητα.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου καλεί την Πολιτεία να χειρισθεί τα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό/προσφυγικό στο πλαίσιο που ορίζουν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διεθνείς συμβάσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για εξάλειψη των φαινομένων ξενοφοβίας και βίας κατά μεταναστών/ριών. Επιπρόσθετα, καλεί την Πολιτεία να ενεργήσει με τρόπο που να επιτυγχάνεται η ένταξη και ουσιαστική συμπερίληψη των μεταναστών/ριών και των προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία. Παράλληλα, καλεί τα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλους τους οργανωμένους φορείς, να καλλιεργήσουν το αίσθημα σεβασμού του κράτους δικαίου, αποφυγής εμπρηστικού λόγου και ανενδοίαστης καταδίκης της βίας.

Από πλευράς του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμβάλλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην καλλιέργεια ενός τέτοιου κλίματος μέσα από τη διδασκαλία και άλλες δραστηριότητές του. Ως Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεισφέρουμε με την τεχνογνωσία μας σε θέματα ένταξης και ενσωμάτωσης.

Ο σεβασμός της αξίας κάθε ανθρώπου αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών. Οι ανθρωπιστικές αξίες – ιδιαίτερα ο σεβασμός του Άλλου και του διαφορετικού – είναι βαθιά ριζωμένες στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, παραμένοντας σταθερά υπερασπιστής του ορθολογισμού, του ανθρωπισμού και του κράτους δικαίου, καλεί την κοινωνία να σταθεί ενάντια στην τοξικότητα και στο μίσος.

Το χρέος των πανεπιστημίων, το καθήκον όλων των πολιτών, είναι  η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας, η προσήλωση στο κράτος δικαίου, και η απροϋπόθετη υπεράσπιση κάθε ανθρώπου που βίωσε ή μπορεί να βιώσει τον ρατσισμό και τη βία.

Keywords
Τυχαία Θέματα