Ομάδες από εξωτερικό πραγματοποιούν έρευνες με ραντάρ μετά από υπόδειξη ΔΕΑ

Γεωλόγοι από το εξωτερικό βρίσκονται στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα υπό την καθοδήγηση του Καναδού καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin των ΗΠΑ, Δρ. Χάρυ Τζολ και πραγματοποιούν έρευνες με τη χρήση δύο ραντάρ διείσδυσης εδάφους σε χώρους τους οποίους υπέδειξε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, με στόχο να εντοπιστούν σημεία ανθρώπινης επέμβασης κάτω από την επιφάνεια.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη

στο ΚΥΠΕ ο Λεωνίδας Παντελίδης, εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη ΔΕΑ, η ομάδα, που ήρθε και πέρσι, κάνει συγκεκριμένες δοκιμές με δύο ραντάρ διείσδυσης εδάφους (Ground Penetrating Radar). Το GPR, είπε, κοιτάζει κάτω από την επιφάνεια όχι για οστά αλλά για διαταράξεις και να διαπιστωθεί ανθρώπινη επέμβαση κάτω από την επιφάνεια. «Αν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ανθρώπινη επέμβαση, διατάραξη του εδάφους, κάτω από την επιφάνεια, ενδεχομένως να είναι ένδειξη ότι υπάρχει τάφος», είπε ο κ. Παντελίδης.

Σημείωσε ότι αν η ΔΕΑ διαπιστώσει ότι κάποια μηχανήματα όπως αυτά μπορούν να βοηθήσουν, η Επιτροπή θα τα εξασφαλίσει και θα εκπαιδεύσει προσωπικό σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Wisconsin για την ερμηνεία των δεδομένων.

“Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η τεχνολογία και παρακολουθούμε την εξέλιξή της για να δούμε αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει για να καλύψουμε το κενό που χάνουμε από τον ανθρώπινο παράγοντα όπου μάρτυρες ξεχνούν, πεθαίνουν, αλλοιώνεται το περιβάλλον και δεν μπορούν να μας δείξουν ακριβές σημείο”, είπε στο ΚΥΠΕ.  Αν μπορούμε να ενσωματώσουμε την τεχνολογία, όπου μπορεί να μας βοηθήσει, θα εξασφαλίσουμε τα μηχανήματα, πρόσθεσε. Οι δοκιμές ωστόσο γίνονται για να μην γίνονται αγορές στα τυφλά. Οι έρευνες γίνονται από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Wisconsin με τη χρήση δύο ραντάρ φέτος.

«Μοιράσαμε τις δοκιμές στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές», είπε ο κ. Παντελίδης. «Δεν περιμένουμε ότι θα εντοπίσουν τάφο αλλά εντοπίζουν διατάραξη. Πέρσι μας υπέδειξαν χώρο με διατάραξη, κάναμε την ανασκαφή, βρήκαμε τη διατάραξη αλλά δεν ήταν τάφος», είπε χαρακτηριστικά.

Το ένα μηχάνημα κοιτάζει σε μικρότερο βάθος αλλά πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και το άλλο κοιτάζει πιο βαθιά ενώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν αυτή τη βδομάδα στα κατεχόμενα Πάναγρα, στον Στρόβολο και άλλες τοποθεσίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα