On air αντιπαράθεση Τσουρούλλη- Πολυκάρπου για το μεταναστευτικό (vid)

Απαντήσεις για τη διασύνδεση της συζύγου του με το συγκρότημα Άγιος Νικόλαος στη Χλώρακα αλλά και τον ρόλο της ΚΙΣΑ στο μεταναστευτικό κλήθηκε να δώσει ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Δώρος Πολυκάρπου στο Μεσημέρι και Κάτι με τη συμμετοχή του Εκτελεστικού Διευθυντή του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, Χρύσανθου Τσουρούλλη.

Αρχικά,

ο Πολυκάρπου επεσήμανε ότι «είμαστε ο νούμερο ένα στόχος των κυκλωμάτων, τους έχουμε καταγγείλει και έχουμε δεχθεί επιθέσεις στους δρόμους από εμπόρους. Ζητήσαμε συνάντηση με την Αστυνομία για να τους πούμε τι γινόταν στη Χλώρακα. Θέλαμε να δώσουμε πληροφορίες για τι πραγματικά γίνεται στη Χλώρακα, δεν μπορούσαμε να τα πούμε δημόσια».

Σε ερώτηση για το τι γίνεται στη Χλώρακα, απάντησε ότι «υπάρχουν θέματα διαφθοράς, εγκλημάτων μίσους και τιμής. Έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα»

Ερωτηθείς εάν η ΚΙΣΑ συμβάλλει στις προσπάθειες του κράτους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, απάντησε θετικά, εξηγώντας ότι είναι «κοινωνία των πολιτών».

Όταν ο Τσουρούλλης έθεσε το θέμα του συγκροτήματος της Χλώρακας και εάν έπρεπε να λειτουργεί, απάντησε ότι «η σύγκρουση άρχισε το 2020. Είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα στέγασης στη χώρα, είχε ηλεκτρικές συσκευές κτλ. […] Εμείς δεν ξέραμε ούτε την εταιρεία, ούτε τίποτα». Σε υπόδειξη ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σίγμα, η κατάσταση το 2020 στο εν λόγω συγκρότημα δεν ήταν καλή, υποστήριξε ότι «το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο λόγω μιας απόφασης. Όλα άρχισαν επειδή δεν είχε πληρώσει το νερό, αλλά είναι ένα θέμα που βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου».

Όσον αφορά στο ζήτημα της εμπλοκής της συζύγου του, απάντησε ότι «εγώ εκπροσωπώ μόνο τους πρόσφυγες. Εάν υπάρχει θέμα με το δικηγορικό γραφείο, τότε υπάρχουν αρμόδια όργανα για να το κρίνουν. Εγώ εκπροσωπώ τον καθένα που έρχεται κοντά μας ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας κτλ.». Διερωτήθηκε μάλιστα εάν δεν έχουν δικαιώματα οι παράνομοι, εκφράζοντας άγνοια γιατί κάποιος να μπει στη χώρα χωρίς χαρτιά και επισημαίνοντας ότι «αυτός που δεν έχει χαρτιά, είναι πρόσφυγας».

Σε σχέση με τον ρόλο της ΚΙΣΑ, δήλωσε ότι «εμείς καταγγείλαμε πολλά δικηγορικά γραφεία και συμβουλεύουμε ξεκάθαρα ανθρώπους που λένε ότι "θέλω να αξιοποιήσω τη διαδικασία ασύλου για να κερδίσω χρόνο στη Δημοκρατία", ότι αυτό είναι παράνομο και δεν είναι προς όφελός τους. Εάν βρεθεί έστω και ένας που να πει ότι εμείς τον έχουμε παροτρύνει να υποβάλει αίτηση για άσυλο, φέρτε μου τον εδώ».  Διευκρινίζοντας για την εμπλοκή των δικηγορικών, σημείωσε ότι «έχω στοιχεία για δικηγόρο, ο οποίος παροτρύνει αιτητές ασύλου να του δώσουν 700 ευρώ για να παραμείνουν ακόμα 1,5 χρόνο στην Κύπρο. Είμαστε αμείλικτοι σε θέματα διαφθοράς».

Ερωτηθείς για τη νομιμότητά της οργάνωσής του και εάν ισχύει ότι κρίθηκε εκτός νόμου λόγω μη υποβολής οικονομικών καταστάσεων, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία έγινε εν μέσω Covid-19 και άργησαν 15 ημέρες για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της αρμόδιας αρχής. Πάντως, διέψευσε ότι είναι εκτός νόμου και ότι οι οικονομικές καταστάσεις ήταν απαραίτητες.   

Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις για το γεγονός ότι η σύζυγός του είναι και μέλος της νέας εταιρείας που ενέγραψε, απάντησε ότι είναι φυσιολογικό, δεν βλέπω κάτι μεμπτό. Σε όλες τις ΜΚΟ ο νομικός σύμβουλος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για τον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος και τις αναφορές ότι ζητάει χρήματα από το κράτος για τη διαμονή των μεταναστών, ανέφερε ότι «εάν δικαιούται με βάση τον νόμο, τότε ποιο είναι το πρόβλημα; Εμείς ψηφίζουμε τους νόμους. Αλλά είναι ανυπόστατο, διότι δεν δίνονται λεφτά στους αιτητές για να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες αλλά το κράτος πληρώνει απευθείας τους ιδιοκτήτες».

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του Σίγμα, επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται για κυκλώματα. Το κράτος πληρώνει εκατομμύρια για να παρέχουν αυτού του είδους συμβουλές, αρχίζοντας από ΜΚΟ μέχρι συμβουλευτικές εταιρείες». Όταν του ανέφερε ο Χρύσανθος Τσουρούλλης ότι το ρεπορτάζ μιλούσε για παράνομους μετανάστες, διερωτήθηκε εάν αυτοί που κατεβαίνουν από τις βάρκες είναι παράνομοι.

Στη συνέχεια, είπε ότι το Συγκρότημα ΔΙΑΣ πήρε λεφτά γι αυτή την προσπάθεια και συγκεκριμένα 1,5 εκατομμύριο. Ο Τσουρούλλης τότε απάντησε ότι «το συγκρότημα πήρε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, το οποίο προηγουμένως το διαχειριζόταν το ΡΙΚ. Το έκανε πιο οικονομικό και ελκυστικό και το έκανε 150 επεισόδια. Έγινε έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή και την ΕΕ, ενώ πήρε βραβείο για την πρωτοτυπία του».  

Καταληκτικά, ανέφερε ότι «έχουμε εμπλακεί στη διαδικασία για να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες από το να μείνουν άστεγοι και να στοχοποιηθούν σε μια αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοτικών αρχών και της εταιρείας. Εμείς λέγαμε ότι εάν η κοινοτική αρχή θεωρούσε ότι κάποιοι έπρεπε να φύγουν, πρέπει να εμπλακούν υπηρεσίες που θα βοηθήσουν σε αυτό το έργο».  

Διαβάστε επίσης: Χλώρακα: Δικηγόρος ζητά από το κράτος να πληρώσει τις ζημιές στο συγκρότημα

Keywords
Τυχαία Θέματα